Kaki (persymona): Jak wpływa na zdrowie?
Owoc kaki najczęściej nazywany szaronem, persymoną lub hebanowcem wyglądem najbardziej przypomina podłużnego pomidora. Jego znakiem rozpoznawczym są też charakterystyczne zielone listki. Zachwyca intensywnie pomarańczowym kolorem, ale możemy też natrafić na odmiany żółte, żółtopomarańczowe lub złotobrunatne. Większość okazów nie ma pestek. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy owoców kaki, warto to zmienić i włączyć go do swojego jadłospisu. Powodów jest co najmniej kilka.
Właściwości prozdrowotne persymony
Przyjmuje się, że najcenniejsze właściwości wykazuje owoc persymony, choć Chińczycy używają w celach leczniczych również liści kaki, a konkretnie do leczenia dolegliwości skórnych.
Doskonale wpływa na trawienie
Dzięki solidnej porcji błonnika owoc usprawnia procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę jelit. Z włączenia do diety tego cennego owocu czerpiemy same profity. Kaki w odpowiednich dawkach zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. Persymona zalecana jest szczególnie osobom, które chcą schudnąć. W 100 gramach owocu znajdziemy tylko 70 kalorii!
Leczy ukąszenia i przyspiesza gojenie się ran
Medycyna chińska od lat wykorzystuje owoce i liście kaki do łagodzenia ukąszeń i leczenia ran. Chińczycy stosowali okłady z liści persymony na miejsca ukąszone przez węża. Przeciwutleniacze, które zawiera persymona, przyspieszają gojenie się ran i wzmacniają skórę.
Obniża ciśnienie
Chińczycy wierzą, że napój z liści persymony może wydłużyć życie. Z kolei naukowcy potwierdzają, że napar liści kaki obniża ciśnienie, wycisza umysł i zmniejsza poziom stresu. Ponadto, leczniczy napój poprawia przepływ krwi w organizmie, zapobiega jej krzepliwości i wzmacnia serce.
Hamuje procesy starzenia
Kaki bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. To zasługa przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia i sprawiają, że skóra na długo pozostaje gładka, jędrna i nawilżona. Kaki poprawia również kondycję włosów i paznokci. Jeśli masz możliwość przygotowania maseczki na włosy z persymony, z pewnością nie pożałujesz efektów jej zastosowania.
Wzmacnia wzrok
Tę właściwość persymona zawdzięcza karotenoidom, które odpowiedzialne są za zdrowy wzrok. Owoc kaki zawiera cenny beta-karoten, który wzmacnia wzrok i poprawia jego ostrość. Ponadto, chroni oczy przed poważnymi schorzeniami, m.in. zaćmą, zapaleniem spojówek czy zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jak jak jeść owoce kaki?
Najlepsze owoce są w pełni dojrzałe, miękkie, mięsiste. Możemy jeść je na dwa sposoby: Albo obrać ze skórki, podobnie jak jabłko czy gruszkę i pokroić na cząstki, albo też przekroić na pół i wyjadać miąższ za pomocą łyżeczki - podobnie jak kiwi. Kaki ma słodki miąższ, choć niezbyt soczysty. Niektórzy twierdzą, że przypomina w smaku brzoskwinię, inni z kolei porównują smak do pomidora, gruszki czy śliwki.
Do czego dodawać owoc kaki?
Kaki dobrze smakuje skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy albo mocno schłodzone. Może być składnikiem owocowej sałatki. Doskonale komponuje się z mandarynką, grejpfrutem, winogronami, kiwi czy bananem. Pasuje także do sałatek z białym serem, fetą czy kurczakiem. Pięknie ozdobi ciasto, np. wierzch sernika czy piernika.
Owoc kaki w deserach
Pokrojone w plastry możemy usmażyć na maśle z dodatkiem korzennych przypraw, jak anyż, cynamon, goździk, gałka muszkatołowa, a na koniec polać sosem z miodu, soku z cytryny i cynamonu. Można też plastry obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem wanilii i usmażyć.
Kaki nadaje się świetnie na przetwory. Warto zrobić z niego dżem, konfiturę czy galaretkę. Kawałki szarona można też kandyzować lub suszyć (smakiem przypomina suszone figi), a tym samym zyskać smakowity dodatek do jogurtu lub owsianki.