KALABY (gołąbki z ziemniakami)

Przepis nadesłany przez poli2209

article cover
INTERIA.PL

-1kg ziemniaków,
-1 cebula,
-1 kapusta,
-1 jajko,
-sól,
-pieprz

SOS POMIDOROWY:

-1,5L wody,
-przecier pomidorowy,
-1 kostka rosołowa,
-śmietana,
-mąka

Przygotowanie:

KALABY:

Ziemniaki z cebulą (zetrzeć tak jak do placków ziemniaczanych) dodać 1 jajko, sól i pieprz do smaku i zawijać w wcześniej zaparzone liście kapusty. Gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. (Gołąbki później można przysmażyć są smaczniejsze.)

SOS POMIDOROWY:

Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i 3 łyżki przecieru pomidorowego.

Następnie w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki i trochę mleka, zahartować i wlać do sosu. Tak zrobiony sos wlać do gołąbków i gotować razem jakieś 10 minut.

UWAGI:

Do naczyniu w którym gotujemy gołąbki można dać na spód pare liści kapusty, żeby gołąbki się nie przypaliły.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas