KALABY (gołąbki z ziemniakami)
Przepis nadesłany przez poli2209
-1kg ziemniaków,
-1 cebula,
-1 kapusta,
-1 jajko,
-sól,
-pieprz
SOS POMIDOROWY:
-1,5L wody,
-przecier pomidorowy,
-1 kostka rosołowa,
-śmietana,
-mąka
Przygotowanie:
KALABY:
Ziemniaki z cebulą (zetrzeć tak jak do placków ziemniaczanych) dodać 1 jajko, sól i pieprz do smaku i zawijać w wcześniej zaparzone liście kapusty. Gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. (Gołąbki później można przysmażyć są smaczniejsze.)
SOS POMIDOROWY:
Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i 3 łyżki przecieru pomidorowego.
Następnie w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki i trochę mleka, zahartować i wlać do sosu. Tak zrobiony sos wlać do gołąbków i gotować razem jakieś 10 minut.
UWAGI:
Do naczyniu w którym gotujemy gołąbki można dać na spód pare liści kapusty, żeby gołąbki się nie przypaliły.