Kalafior pieczony z kalafiorkami
Szybki obiad lub kolacja dla zapracowanych. Wystarczy 30 minut, by cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Składniki
- 1 duży kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i świeżo mielony pieprz
- listki bazylii
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Opłucz kalafior i pomidorki, kalafior podziel na małe różyczki. Umieść warzywa w misce.
2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i połącz z oliwą z oliwek oraz syropem klonowym.
3. Gotowym dressingiem natrzyj warzywa, przełóż je na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Całość dopraw solą, pieprzem i kuminem. Piecz, aż warzywa zaczną się przypalać z wierzchu. W międzyczasie upraż płatki migdałowe na suchej, rozgrzanej patelni.
4. Posyp warzywa i udekoruj je jeszcze listkami bazylii.