Reklama

Reklama

Kalafior pieczony z kalafiorkami

Szybki obiad lub kolacja dla zapracowanych. Wystarczy 30 minut, by cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Opłucz kalafior i pomidorki, kalafior podziel na małe różyczki. Umieść warzywa w misce.

2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i połącz z oliwą z oliwek oraz syropem klonowym.

3. Gotowym dressingiem natrzyj warzywa, przełóż je na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Całość dopraw solą, pieprzem i kuminem. Piecz, aż warzywa zaczną się przypalać z wierzchu. W międzyczasie upraż płatki migdałowe na suchej, rozgrzanej patelni.

4. Posyp warzywa i udekoruj je jeszcze listkami bazylii.

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje