Kalafiorowa z pieczarkami i szynką

Oryginalny sposób przyrządzenia skromnego, ale bardzo zdrowego warzywa

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Umyty kalafior podziel na duże różyczki.

2. Wędlinę pokrój i krótko przesmaż na oleju wraz z grubo pokrojoną cebulą.

3. Pieczarki pokrój na plasterki.

4. Natłuść naczynie żaroodporne (możesz też użyć kilku mniejszych). Włóż wędlinę z cebulą, pieczarki oraz kawałki kalafiora. Oprósz przyprawami, skrop olejem. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci (możesz też w ogóle nie używać sera, zapiekanka będzie lżejsza). Kalafior powinien się podpiec, ale najlepszy będzie al dente. Zapiekankę podaj z koperkiem

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas