Kalafiorowa z pieczarkami i szynką
Oryginalny sposób przyrządzenia skromnego, ale bardzo zdrowego warzywa
Składniki
- średni kalafior (może być opakowanie mrożonego, podzielonego na różyczki)
- 250 g szynki lub innej wędliny (np. kiełbasy)
- cebula
- 10 dużych pieczarek
- sól, pieprz
- olej
- starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)
- zielenina, np. koperek do podania
20 min
3-4 porcje
Sposób przygotowania
1. Umyty kalafior podziel na duże różyczki.
2. Wędlinę pokrój i krótko przesmaż na oleju wraz z grubo pokrojoną cebulą.
3. Pieczarki pokrój na plasterki.
4. Natłuść naczynie żaroodporne (możesz też użyć kilku mniejszych). Włóż wędlinę z cebulą, pieczarki oraz kawałki kalafiora. Oprósz przyprawami, skrop olejem. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci (możesz też w ogóle nie używać sera, zapiekanka będzie lżejsza). Kalafior powinien się podpiec, ale najlepszy będzie al dente. Zapiekankę podaj z koperkiem