Kalafiorowa z pieczarkami i szynką

Oryginalny sposób przyrządzenia skromnego, ale bardzo zdrowego warzywa

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • średni kalafior (może być opakowanie mrożonego, podzielonego na różyczki)
  • 250 g szynki lub innej wędliny (np. kiełbasy)
  • cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej
  • starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)
  • zielenina, np. koperek do podania
20 min
3-4 porcje

Sposób przygotowania

1. Umyty kalafior podziel na duże różyczki.

2. Wędlinę pokrój i krótko przesmaż na oleju wraz z grubo pokrojoną cebulą.

3. Pieczarki pokrój na plasterki.

4. Natłuść naczynie żaroodporne (możesz też użyć kilku mniejszych). Włóż wędlinę z cebulą, pieczarki oraz kawałki kalafiora. Oprósz przyprawami, skrop olejem. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci (możesz też w ogóle nie używać sera, zapiekanka będzie lżejsza). Kalafior powinien się podpiec, ale najlepszy będzie al dente. Zapiekankę podaj z koperkiem

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas