Kalmary w sosie limonkowym

Zasmakuj w owocach morza.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 650 g brokułów
  • 250 g marchewki
  • sól
  • 300 g kalmarów (tub)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki soku z limonki
  • przyprawa chińska
  • cukier
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • listki cytryny

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki. Marchewki obrać. W marchewkach i łodyżkach brokułów ponacinać wzdłuż rowki, a następnie pokroić je w plasterki (tak, aby postały gwiazdki). Plasterki warzyw gotować 5 minut w osolonej wodzie, po 2 minutach dodać różyczki brokuła. Kalmary pokroić w krążki i smażyć 2-3 minuty na oleju. Sok z limonki doprawić solą, przyprawą chińską i odrobiną cukru. Chili wypestkować i pokroić. Listki cytryny pokroić w paseczki. Warzywa odcedzić wymieszać z kalmarami, chili i sosem.  Dekorować listkami cytryny.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas