Kalmary w sosie limonkowym
Zasmakuj w owocach morza.
Składniki na 4 porcje:
- 650 g brokułów
- 250 g marchewki
- sól
- 300 g kalmarów (tub)
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki soku z limonki
- przyprawa chińska
- cukier
- 1-2 czerwone papryczki chili
- 1 zielona papryczka chili
- listki cytryny
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Marchewki obrać. W marchewkach i łodyżkach brokułów ponacinać wzdłuż rowki, a następnie pokroić je w plasterki (tak, aby postały gwiazdki). Plasterki warzyw gotować 5 minut w osolonej wodzie, po 2 minutach dodać różyczki brokuła. Kalmary pokroić w krążki i smażyć 2-3 minuty na oleju. Sok z limonki doprawić solą, przyprawą chińską i odrobiną cukru. Chili wypestkować i pokroić. Listki cytryny pokroić w paseczki. Warzywa odcedzić wymieszać z kalmarami, chili i sosem. Dekorować listkami cytryny.