Kanapka lodowa
Ten orzeźwiający deser zaskoczy was smakiem!

Składniki
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- lody
- 50 dag truskawek
- 5 łyżek cukru pudru
- 25 dag mascarpone
- szkl. śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania
1. Truskawki i 2 łyżki cukru gotuj 5 minut. Schłodź. Zimną śmietankę ubij, pod koniec dodając mascarpone i resztę cukru pudru. Dodaj truskawki i wymieszaj, pozostawiając kawałki owoców. Włóż do zamrażarki na 6 godzin. 2. Cukier i masło orzechowe zmiksuj na gładko. Następnie dodaj jajko, płatki owsiane i sodę oczyszczoną, zmiksuj. Porcje ciasta nakładaj łyżką na blachę, spłaszczaj. Piecz 7 minut w temp. 180°C. Na ciastko nałóż porcję lodów, przykryj drugim.