Kanapka w plener
Sycąca - zaspokoi głód, np. na wycieczce
Składniki:
Klopsiki:
- 40 dag mielonej wieprzowiny lub drobiu
- cebula
- 2 pomidory
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej
- 2 ząbki czosnku
Ponadto:
- 4 bułki
- 3-4 ogórki kiszone
- 3-4 pomidory
- 10 dag żółtego sera
- masło
- keczup
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę zrumień na oleju. Dodaj czosnek oraz pokrojone pomidory. Duś chwilę, aż sos zgęstnieje. Włóż mięso i znów smaż chwilę. Ostudź, przypraw. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Wymieszaj i uformuj klopsiki. Obsmaż z obu stron.
2. Bułki przekrój, posmaruj masłem. Połóż pokrojone warzywa, ser żółty oraz klopsiki. Nakryj resztą sera. Możesz je zapiec (ok. 10 minut w temp. 180°). Ser się stopi, a bułeczki będą chrupiące. Podaj z keczupem.