Kanapki z tuńczykiem

Twoje dziecko rośnie jak na drożdżach. Zadbaj, aby to, co zjada w szkole, było zdrowe i dawało dużo energii. Zachęć je, by uczyło się samodzielnie przygotować posiłki

Kanapka z tuńczykiem jest zdrowym, drugim śniadaniem
Kanapka z tuńczykiem jest zdrowym, drugim śniadaniem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łodyżki natki pietruszki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 8 kromek pieczywa (najlepiej razowego)
  • 2 łyżki nasion (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
  • 2-3 łyżki majonezu.

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo.

2. Umyj pomidory, osusz,a następnie pokrój je w dosyć grube plastry.

3. Obierz i cienko pokrój cebulę.

4. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

5. Upraż na suchej patelni słonecznik, dynię, siemię lniane oraz sezam.

6. Rozgnieć widelcem tuńczyka i dokładnie wymieszaj z majonezem. Dodaj posiekaną natkę.

7. Do tak przygotowanej pasty wrzuć nasiona. Jeżeli dziecko ich nie lubi, zmiel je z odrobiną wody lub oliwy.

8. Kromki pieczywa posmaruj pastą. Połóż na nie pokrojone w plastry jajka, pomidory i odrobinę czerwonej cebuli.

9. Możesz całość udekorować resztką natki.

10. Posmarowane kanapki złóż na pół i dociśnij.

11. Zapakuj w specjalne pojemniki do przechowywania żywności lub owiń je szczelnie w folię aluminiową, aby ich zawartość nie wypadła. Do tego posiłku dodaj też jabłko lub kilka orzechów.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas