Kanapki z tuńczykiem
Twoje dziecko rośnie jak na drożdżach. Zadbaj, aby to, co zjada w szkole, było zdrowe i dawało dużo energii. Zachęć je, by uczyło się samodzielnie przygotować posiłki
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebuli
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 3 łodyżki natki pietruszki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 kromek pieczywa (najlepiej razowego)
- 2 łyżki nasion (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
- 2-3 łyżki majonezu.
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo.
2. Umyj pomidory, osusz,a następnie pokrój je w dosyć grube plastry.
3. Obierz i cienko pokrój cebulę.
4. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
5. Upraż na suchej patelni słonecznik, dynię, siemię lniane oraz sezam.
6. Rozgnieć widelcem tuńczyka i dokładnie wymieszaj z majonezem. Dodaj posiekaną natkę.
7. Do tak przygotowanej pasty wrzuć nasiona. Jeżeli dziecko ich nie lubi, zmiel je z odrobiną wody lub oliwy.
8. Kromki pieczywa posmaruj pastą. Połóż na nie pokrojone w plastry jajka, pomidory i odrobinę czerwonej cebuli.
9. Możesz całość udekorować resztką natki.
10. Posmarowane kanapki złóż na pół i dociśnij.
11. Zapakuj w specjalne pojemniki do przechowywania żywności lub owiń je szczelnie w folię aluminiową, aby ich zawartość nie wypadła. Do tego posiłku dodaj też jabłko lub kilka orzechów.