Kapuściane placki
Kapusta należy do niskokalorycznych warzyw. Dodatkowo, jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do naszej diety. Oto przepis na smakowite kapuściane placuszki.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj tak jak do kiszenia. Posyp odrobiną soli, odstaw na 15 minut. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej, również odstaw na 15 minut.
2. W ten sam sposób przygotuj marchewkę. Starte warzywo umieść w większej misce. Dodaj odciśniętą kapustę oraz odciśnięte ziemniaki. Dorzuć obraną i poszatkowaną drobno cebulę.
3. Wbij jajka. Dodaj mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Powstałą masę na placki dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz sporą szczyptą ziół prowansalskich. Jeśli chcesz, możesz też dodać natkę lub koperek.
4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje masy, formuj okrągłe placuszki. Smaż kilka minut na złoty kolor, przełóż na drugą stronę, dosmaż. W ten sam sposób smaż kolejne porcje, dolewając co jakiś czas olej.
5. Placuszki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach kuchennych. Podawaj z ulubionym sosem.
***
#POMAGAMINTERIA
Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły!