Kapuśniak
Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj 30 minut.
Składniki:
- 70 dag kapusty kiszonej
- 40 dag wędzonych żeberek
- 20 dag wędzonego boczku
- kiełbasa śląska
- 2 cebule
- włoszczyzna
- majeranek
- ziele angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- olej szczypiorek
- 4 łyżki śmietany
- 2 kromki chleba razowego
- sól
Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj 30 minut. Włoszczyznę i 1 cebulę obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, dołóż do zupy posiekaną kapustę.
2. Boczek i kiełbasę pokrój, podsmaż na rumiano z odrobiną oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę, podsmaż i przełóż całość do zupy. Przypraw majerankiem, cukrem, solą. Gotuj. Podawaj ze szczypiorkiem, grzankami i śmietaną.
Czas przygotowania: ok. 50 minut