Kapuśniak
Delikatny kapuśniak dla malucha. Dorośli też będą zachwyceni.

Składniki
- 50 g mięsa królika lub cielęciny
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 duża łyżka kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka masła
- majeranek
Przygotowanie
1. W małym garnku ugotuj mięso do miękkości, a następnie wyjmij je i posiekaj (nie dawaj maluszkowi wywaru). Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, selera oraz pietruszkę. Pora i ziemniaka pokrój w małą kostkę.
2. Do garnuszka z wrzącą wodą wrzuć warzywa, dodaj majeranek i masło. Gotuj ok. 15 minut. W tym czasie posiekaj kapustę. Gdy warzywa będą miękkie, dorzuć do nich kiszoną kapustę i zagotuj całość. Następnie wrzuć do garnka mięso. Gotowe!
Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C, działa też bakteriobójczo i wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.