Kapuśniak (po 10. miesiącu)
Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C, działa też bakteriobójczo i wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.
Składniki:
● 50 g mięsa królika lub cielęciny
● 1 marchewka
● 1/2 pietruszki
● kawałek selera
● 1/2 pora
● 1 duża łyżka kapusty kiszonej
● 1 łyżeczka masła
● majeranek
Przygotowanie:
W małym garnku ugotuj mięso do miękkości,a następnie wyjmij je i posiekaj (nie dawaj maluszkowi wywaru). Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, selera oraz pietruszkę. Pora i ziemniaka pokrój w małą kostkę. Do garnuszka z wrzącą wodą wrzuć warzywa, dodaj majeranek i masło. Gotuj ok. 15 minut. W tym czasie posiekaj kapustę. Gdy warzywa będą miękkie, dorzuć do nich kiszoną kapustę i zagotuj całość. Następnie wrzuć do garnka mięso. Gotowe!