Kapuśniak z wkładką
Wymieszaj paprykę, olej, czosnek, sól i pieprz.
Składniki dla 4 osób:
Zupa:
- mała główka młodej kapusty
- młoda włoszczyzna
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pierś z kurczaka
- łyżka soku z cytryny
- gałązki czerwonej bazylii
- sól
- pieprz
Marynata:
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj paprykę, olej, czosnek, sól i pieprz. Zanurz umyte mięso, odstaw do lodówki na dwie godziny. Piecz mięso godzinę w temp. 180°C. Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka, włoszczyznę obierz, umyj, pokrój drobno.
2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i pora. Smaż. Włóż kapustę, duś 10 minut. Warzywa zalej 1,2 l wody, dodaj włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, sok z cytryny, przypraw. Zupę gotuj kwadrans. Podawaj z plastrami mięsa, dekoruj czerwoną bazylią.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny