Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać?

Niezawodny przepis na smażoną kapustę kiszoną przyda się każdemu szefowi kuchni
Niezawodny przepis na smażoną kapustę kiszoną przyda się każdemu szefowi kuchni123RF/PICSEL

Jak przygotować kapustę kiszoną na ciepło?

  • Pierwszym krokiem jest odciśnięcie nadmiaru soku i ugotowanie kapusty kiszonej w takiej ilości wody, by była całkowicie przykryta. Dzięki temu stanie się miękka i straci nadmiar kwaśnego smaku. Już na tym etapie możesz dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
  • W międzyczasie obierz cebulę i usmaż ją na złoty kolor na oleju, maśle lub smalcu. Pod koniec dodaj niewielką ilość mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę odcedź. Gdy ostygnie, poszatkuj. Zachowaj wodę, w której się gotowała!
  • Przełóż na patelnię, w której wcześniej została przygotowana zasmażka. Podsmażaj, cały czas mieszając i dodając niewielkimi porcjami wodę z gotowania kapusty. Najwygodniej będzie to robić przy pomocy małej chochelki.
  • Gdy kapusta kiszona z patelni  jest już gęsta, przypraw solą i pieprzem według uznania. Gotowe!
Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria

Dla urozmaicenia smaku

Z czym podawać zasmażaną kapustę?

Polska kuchnia kapustą kiszoną stoi!
Polska kuchnia kapustą kiszoną stoi!123RF/PICSEL

Kapusta kiszona: Właściwości