Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać?

Wyrazista w smaku, chrupiąca i przywodząca na myśl skojarzenia z autentyczną domową kuchnią. Taka właśnie jest idealna smażona kapusta kiszona. Znakomicie sprawdza się jako uzupełnienie tradycyjnych polskich obiadów, ale nadaje się także do podania w charakterze przystawki lub dodatku do pieczywa. Przedstawiamy przepis na kapustę kiszoną zasmażaną, z której babcia i mama będą dumne!

Niezawodny przepis na smażoną kapustę kiszoną przyda się każdemu szefowi kuchni
Niezawodny przepis na smażoną kapustę kiszoną przyda się każdemu szefowi kuchni123RF/PICSEL

Jak przygotować kapustę kiszoną na ciepło?

Przyrządzenie wersji podstawowej nie jest trudne ani pracochłonne. Gdy już ją opanujesz, bez trudu zaczniesz modyfikować recepturę, dodając kolejne składniki, które wzbogacą jej smak. Zatem od czego zacząć?

  • Pierwszym krokiem jest odciśnięcie nadmiaru soku i ugotowanie kapusty kiszonej w takiej ilości wody, by była całkowicie przykryta. Dzięki temu stanie się miękka i straci nadmiar kwaśnego smaku. Już na tym etapie możesz dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.

  • W międzyczasie obierz cebulę i usmaż ją na złoty kolor na oleju, maśle lub smalcu. Pod koniec dodaj niewielką ilość mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.

  • Kapustę odcedź. Gdy ostygnie, poszatkuj. Zachowaj wodę, w której się gotowała!

  • Przełóż na patelnię, w której wcześniej została przygotowana zasmażka. Podsmażaj, cały czas mieszając i dodając niewielkimi porcjami wodę z gotowania kapusty. Najwygodniej będzie to robić przy pomocy małej chochelki.

  • Gdy kapusta kiszona z patelni  jest już gęsta, przypraw solą i pieprzem według uznania. Gotowe!

Dla urozmaicenia smaku

Jak zostało wspomniane, potrawę można wzbogacić na różne sposoby. Kulinarni tradycjonaliści ucieszą się na widok kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem. Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie, przepis uzupełnić możesz pokrojoną w kostkę kiełbasą.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by recepturę wzbogacić suszonymi grzybami, które sprawią, że smażona kapusta będzie bardziej aromatyczna. Dobrze smakują nawet popularne pieczarki. Warto pamiętać także o kminku. Co prawda nie wszyscy są jego wielbicielami, ale niewielka ilość nie wpłynie znacząco na smak, za to ułatwi trawienie kapusty.

Z czym podawać zasmażaną kapustę?

Potraktować ją można jako zdecydowanie prostszą wersję bigosu i zajadać w charakterze przystawki lub kolacji na ciepło. Pajda świeżego chleba wystarczy, by stworzyć posiłek kompletny. Kapusta kiszona zasmażana do schabowego to już klasyk, ale pasuje też do innych tradycyjnych dań, np. serwowanych z kluskami. Podawaj do pieczonych mięs. Stworzysz udane kompozycje z gęsiną i kaczką.

Polska kuchnia kapustą kiszoną stoi!
Polska kuchnia kapustą kiszoną stoi!123RF/PICSEL

Kapusta kiszona: Właściwości

Kiszoną kapustę warto uwzględniać w codziennej diecie, ponieważ jej spożywanie pomoże dostarczyć ciału dobroczynne składniki odżywcze. Wpłyną one na obniżenie poziomu złego cholesterolu, uregulowanie cukru we krwi, wsparcie układu odpornościowego i trawiennego. Trzeba jednak pamiętać, że najlepsze rezultaty przynosi spożywanie kapusty w wersji surowej. Podczas obróbki termicznej traci część właściwości, a użycie zasmażki zwiększa jej kaloryczność. Przepis na kapustę kiszoną smażoną warto więc potraktować jako pomysł na urozmaicenie odświętnego menu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas