Kapusta nadziewana

Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny „torcik”. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.

Kapusta
Kapusta123RF/PICSEL

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • po 20 dag kiełbasy i wędzonego boczku
  • marchewka, pietruszka
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • słodka papryka
  • kolendra
  • gorczyca
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Główkę włóż do osolonego wrzątku, gotuj 10 min. Osącz, ostudź. Wierzch kapusty zetnij. Wydrąż środek kapusty, posiekaj go, podduś na maśle. Przełóż do miski.

Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Podduś. Dodaj do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmaż marchewkę, seler i pietruszkę. Podlej 5 łyżkami bulionu warzywnego, duś kilka minut.

Dodaj kapustę z wędliną, wbij jajka, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą i gorczycą. Farszem napełnij główkę kapusty, przykryj wierzchnimi liśćmi.

W garnku zagotuj resztę bulionu warzywnego, dodaj przyprawy. Włóż kapustę, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas