Kapusta nadziewana
Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny „torcik”. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- po 20 dag kiełbasy i wędzonego boczku
- marchewka, pietruszka
- 1/3 selera korzeniowego
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 jajka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- słodka papryka
- kolendra
- gorczyca
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Główkę włóż do osolonego wrzątku, gotuj 10 min. Osącz, ostudź. Wierzch kapusty zetnij. Wydrąż środek kapusty, posiekaj go, podduś na maśle. Przełóż do miski.
Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Podduś. Dodaj do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmaż marchewkę, seler i pietruszkę. Podlej 5 łyżkami bulionu warzywnego, duś kilka minut.
Dodaj kapustę z wędliną, wbij jajka, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą i gorczycą. Farszem napełnij główkę kapusty, przykryj wierzchnimi liśćmi.
W garnku zagotuj resztę bulionu warzywnego, dodaj przyprawy. Włóż kapustę, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.