Kapusta nadziewana

Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny „torcik”. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.

Kapusta
Kapusta123RF/PICSEL

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • po 20 dag kiełbasy i wędzonego boczku
  • marchewka, pietruszka
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • słodka papryka
  • kolendra
  • gorczyca
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Główkę włóż do osolonego wrzątku, gotuj 10 min. Osącz, ostudź. Wierzch kapusty zetnij. Wydrąż środek kapusty, posiekaj go, podduś na maśle. Przełóż do miski.

Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Podduś. Dodaj do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmaż marchewkę, seler i pietruszkę. Podlej 5 łyżkami bulionu warzywnego, duś kilka minut.

Dodaj kapustę z wędliną, wbij jajka, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą i gorczycą. Farszem napełnij główkę kapusty, przykryj wierzchnimi liśćmi.

W garnku zagotuj resztę bulionu warzywnego, dodaj przyprawy. Włóż kapustę, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas