Reklama

Reklama

Karkówka na dwa sposoby

Dzięki pięknie pachnącym dodatkom oraz sposobowi przyrządzenia jest niezrównana w smaku. Mięciutka, soczysta i taka delikatna… Palce lizać!

Na dziko z szałwią i cebulą

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg karkówki
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 4-5 jagód jałowca
  • 3 goździki
  • suszona szałwia
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • sól l pieprz
  • 4-5 listków laurowych
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Ząbki czosnku obierz, posiekaj, natrzyj nimi mięso. Jałowiec i goździki utłucz. Karkówkę posyp solą, pieprzem, gałką, ziołami, jałowcem i goździkami. Obłóż listkami laurowymi. 

2. Przyprawione mięso marynuj przez noc w lodówce. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron. 

3. Cebule oczyść, przetnij wzdłuż na pół. Mięso przełóż do garnka. Cebule zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa. Karkówkę podlej bulionem wymieszanym z winem. 

4. Mięso duś ok. 90 minut. Ok. 30 min przed końcem dodaj cebule. Gotową karkówkę wyjmij, obłóż cebulą. Sos przypraw i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj go jako dodatek do mięsa. 

Reklama

Po prowansalsku na oliwie

Składniki

  • 60 dag karkówki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • posiekana natka do posypania

Sposób przygotowania

1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij w plasterki, a potem w cienkie paseczki. Bakłażan i cukinię oczyść, odetnij końce, resztę umyj i pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek i cebule obierz, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso. Wyjmij je. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i czosnek. Ponownie do garnka włóż mięso. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Podlej 1 szklanką wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś przez 35 minut. 

2. Pod koniec duszenia potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy