Karkówka na dwa sposoby
Dzięki pięknie pachnącym dodatkom oraz sposobowi przyrządzenia jest niezrównana w smaku. Mięciutka, soczysta i taka delikatna… Palce lizać!

Na dziko z szałwią i cebulą
Składniki
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- 4-5 jagód jałowca
- 3 goździki
- suszona szałwia
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- gałka muszkatołowa
- sól l pieprz
- 4-5 listków laurowych
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Ząbki czosnku obierz, posiekaj, natrzyj nimi mięso. Jałowiec i goździki utłucz. Karkówkę posyp solą, pieprzem, gałką, ziołami, jałowcem i goździkami. Obłóż listkami laurowymi. 2. Przyprawione mięso marynuj przez noc w lodówce. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron. 3. Cebule oczyść, przetnij wzdłuż na pół. Mięso przełóż do garnka. Cebule zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa. Karkówkę podlej bulionem wymieszanym z winem. 4. Mięso duś ok. 90 minut. Ok. 30 min przed końcem dodaj cebule. Gotową karkówkę wyjmij, obłóż cebulą. Sos przypraw i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj go jako dodatek do mięsa.

Po prowansalsku na oliwie
Składniki
- 60 dag karkówki
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- posiekana natka do posypania
Sposób przygotowania
1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij w plasterki, a potem w cienkie paseczki. Bakłażan i cukinię oczyść, odetnij końce, resztę umyj i pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek i cebule obierz, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso. Wyjmij je. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i czosnek. Ponownie do garnka włóż mięso. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Podlej 1 szklanką wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś przez 35 minut. 2. Pod koniec duszenia potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.