Reklama

Reklama

Karkówka na dwa sposoby

Dzięki pięknie pachnącym dodatkom oraz sposobowi przyrządzenia jest niezrównana w smaku. Mięciutka, soczysta i taka delikatna… Palce lizać!

Na dziko z szałwią i cebulą

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg karkówki
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 4-5 jagód jałowca
  • 3 goździki
  • suszona szałwia
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • sól l pieprz
  • 4-5 listków laurowych
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Ząbki czosnku obierz, posiekaj, natrzyj nimi mięso. Jałowiec i goździki utłucz. Karkówkę posyp solą, pieprzem, gałką, ziołami, jałowcem i goździkami. Obłóż listkami laurowymi. 

2. Przyprawione mięso marynuj przez noc w lodówce. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron. 

3. Cebule oczyść, przetnij wzdłuż na pół. Mięso przełóż do garnka. Cebule zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa. Karkówkę podlej bulionem wymieszanym z winem. 

4. Mięso duś ok. 90 minut. Ok. 30 min przed końcem dodaj cebule. Gotową karkówkę wyjmij, obłóż cebulą. Sos przypraw i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj go jako dodatek do mięsa. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje