Karkówka na dwa sposoby
Dzięki pięknie pachnącym dodatkom oraz sposobowi przyrządzenia jest niezrównana w smaku. Mięciutka, soczysta i taka delikatna… Palce lizać!
Na dziko z szałwią i cebulą
Sposób przygotowania
1. Ząbki czosnku obierz, posiekaj, natrzyj nimi mięso. Jałowiec i goździki utłucz. Karkówkę posyp solą, pieprzem, gałką, ziołami, jałowcem i goździkami. Obłóż listkami laurowymi.
2. Przyprawione mięso marynuj przez noc w lodówce. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron.
3. Cebule oczyść, przetnij wzdłuż na pół. Mięso przełóż do garnka. Cebule zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa. Karkówkę podlej bulionem wymieszanym z winem.
4. Mięso duś ok. 90 minut. Ok. 30 min przed końcem dodaj cebule. Gotową karkówkę wyjmij, obłóż cebulą. Sos przypraw i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj go jako dodatek do mięsa.
Po prowansalsku na oliwie
Sposób przygotowania
1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij w plasterki, a potem w cienkie paseczki. Bakłażan i cukinię oczyść, odetnij końce, resztę umyj i pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek i cebule obierz, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso. Wyjmij je. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i czosnek. Ponownie do garnka włóż mięso. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Podlej 1 szklanką wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś przez 35 minut.
2. Pod koniec duszenia potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.