Karkówka na sałatce
Soczysta karkówka podana na orzeźwiającej sałatce to zaskakujące i naprawdę pyszne połączenie. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Składniki
- 1 kg schabu karkowego
- olej
- 5 ząbków czosnku
- imbir
- 1 szkl. napoju typu cola
- curry
- 3 kolorowe papryki
- cebula
- 2 duże ogórki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- cukier
- ocet winny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Schab opłucz, włóż do rękawa do pieczenia. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, utrzyj je z łyżeczką soli. Dodaj colę, po sporej szczypcie imbiru i curry oraz sól i pieprz do smaku. 2. Marynatę wlej do rękawa z mięsem, zawiąż końce. Odłóż mięso na kilka godzin do lodówki. Co godzinę przemieszaj znajdującą się w środku marynatę tak, by pokryła całe mięso. Ułóż całość w brytfance, piecz 90 min w 170°C. Na 15 min przed końcem rozetnij rękaw z mięsem. 3. Posiekaj dowolnie oczyszczone papryki, obraną cebulę i ogórki. Wymieszaj z sosem z 4 łyżek oleju, łyżeczki octu, soli, pieprzu i cukru do smaku. Posyp sezamem. Podawaj z plastrami mięsa.