Reklama

Reklama

Karkówka z papryką

Zamiast kotletów.

Składniki:

  • 80 dag schabu karkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • chili w proszku
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • kilka liści sałaty
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

1. Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku.

Reklama

2. Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso pokryło się aromatycznym olejem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (lub na całą noc).

3. Cebule obierz, opłucz i osusz. Pokrój na ósemki. Kolorowe papryki umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki o podobnej wielkości co kawałki mięsa.

4. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w misce z zimną wodą. Nadziewaj na nie na zamianę kawałki marynowanej karkówki, kolorowych papryk oraz cebuli. Szaszłyki ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod nimi ustaw blachę do pieczenia wyłożoną papierem (będzie na nią kapał tłuszcz).

5. Szaszłyki piecz 30 min w 180 st. Podawaj na sałacie, ozdób pomidorkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje