Karkówka z papryką
Zamiast kotletów.
Składniki:
- 80 dag schabu karkowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
- chili w proszku
- 3-4 średnie cebule
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- kilka liści sałaty
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku.
2. Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso pokryło się aromatycznym olejem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (lub na całą noc).
3. Cebule obierz, opłucz i osusz. Pokrój na ósemki. Kolorowe papryki umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki o podobnej wielkości co kawałki mięsa.
4. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w misce z zimną wodą. Nadziewaj na nie na zamianę kawałki marynowanej karkówki, kolorowych papryk oraz cebuli. Szaszłyki ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod nimi ustaw blachę do pieczenia wyłożoną papierem (będzie na nią kapał tłuszcz).
5. Szaszłyki piecz 30 min w 180 st. Podawaj na sałacie, ozdób pomidorkami.