Karkówka z pieca z ziemniakami
Pożywny i smaczny obiad.
Składniki na 6 porcji:
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 750 g ziemniaków
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki oleju
- 6 plastrów karkówki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki bulionu instant
Przygotowanie:
Warzywa i jabłka pokroić. Na rozgrzanym oleju olej obsmażyć plastry mięsa z obu stron po 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Mięso umieścić w brytfannie wraz z warzywami i jabłkami, ponownie doprawić, posypać majerankiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 1,5 h. Bulion rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Po pół godzinie polewać pieczeń. Można podawać udekorowane świeżym majerankiem.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 2780 kJ/664 kcal