Reklama

Reklama

Karmelowa Panna Cotta

Składniki

  • Śmietanka 36% np. „Piątnica 250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% np. „Piątnica” 250ml
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki

Składniki

  • Śmietanka 36% np. „Piątnica” 150ml
  • cukier 4 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • mleko


Sposób przygotowania

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama