Karnawałowe potrawy

Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Sałatka z buraków i śledzi

Składniki

  • 3 solone filety śledziowe
  • 4 ugotowane buraki
  • czerwona cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • olej
  • paski żółtego sera
4 osób

Sposób przygotowania

Paszteciki
Paszteciki123RF/PICSEL

Paszteciki

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag sera feta
  • olej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • listki bazylii
4 osób

Sposób przygotowania

Terrina łososiowa
Terrina łososiowa123RF/PICSEL

Terrina łososiowa

Składniki

  • 30 dag gęstego kremowego serka
  • 50 dag wędzonego łososia
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 1/2 ogórka
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz
  • owoce żurawiny
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Nadziewane udziki
Nadziewane udziki123RF/PICSEL

Nadziewane udziki

Składniki

  • 8 udzików kurczaka ze skórką
  • papryka
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • Dodatki: mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, pieczarki, miechunka

Sposób przygotowania

Jagnięcina
Jagnięcina123RF/PICSEL

Jagnięcina w miodzie

Składniki

  • 70 dag żeberek jagnięcych
  • 3 łyżki miodu pitnego (dwójniak)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zielonego pieprzu
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki: 6 mandarynek, brokuł, marchewki

Sposób przygotowania

Roladki drobiowe
Roladki drobiowe123RF/PICSEL

Roladki z indyka z dynią

Składniki

  • 50 dag piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pomidorów suszonych
  • kilka plastrów brzoskwini z puszki
  • 30 dag dyni
  • marchewka

Sposób przygotowania

Przekąska z krewetkami
Przekąska z krewetkami123RF/PICSEL

Przekąska z pomidorów, kopytek i krewetek

Składniki

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • duże krewetki królewskie
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
4 osób

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?