Karnawałowe potrawy
Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

Sałatka z buraków i śledzi
Składniki
- 3 solone filety śledziowe
- 4 ugotowane buraki
- czerwona cebula
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- cukier
- olej
- paski żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę. 2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki. 3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków, ziemniaków. Udekoruj paskami sera. Schłodź.

Paszteciki
Składniki
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- 20 dag sera feta
- olej
- opakowanie ciasta francuskiego
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń, rozwałkuj, odetnij kawałek, wytnij z niego kwiatki. Resztę podziel na prostokąty. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w kostkę. Przysmaż na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz, zrumień. 2. Na prostokątach ciasta układaj pokrojoną w kostkę fetę, nieco farszu z pieczarek, posyp tartym żółtym serem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

Terrina łososiowa
Składniki
- 30 dag gęstego kremowego serka
- 50 dag wędzonego łososia
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 1/2 ogórka
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
- owoce żurawiny
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Ogórek umyj, zetrzyj na tarce, odcedź. Marchewkę i paprykę ugotuj na parze. Paprykę włóż do garnka, przykryj, odstaw na godzinę, zdejmij z niej skórkę. Marchewki obierz, pokrój. 2. Ogórek, paprykę i marchewkę dodaj do serka, wsyp sól, pieprz, owoce żurawiny. Podłóżną keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy. Ułóż na niej plastry łososia - powinny wychodzić poza brzegi foremki. 3. Wierzch wyrównaj i przykryj łososiem. Ułóż tekturkę i obciąż kilkoma szklankami z wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Udekoruj skórką cytryny i żurawiną.

Nadziewane udziki
Składniki
- 8 udzików kurczaka ze skórką
- papryka
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- cebula
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej
- Dodatki: mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, pieczarki, miechunka
Sposób przygotowania
1. Kapustę opłucz, posiekaj, włóż do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, starte na tarce marchewki, opłukane i posiekane pieczarki oraz listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś pod przykryciem 40 minut. 2. Z udzików wyjmij kostki. Ułóż na nich kapustę, zwiń. Możesz spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż na nim mięso, przykryj, piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z sałatą, pomidorkami, pieczarkami i miechunką.

Jagnięcina w miodzie
Składniki
- 70 dag żeberek jagnięcych
- 3 łyżki miodu pitnego (dwójniak)
- szczypta cynamonu
- szczypta zielonego pieprzu
- szczypta suszonego rozmarynu
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Dodatki: 6 mandarynek, brokuł, marchewki
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Skórę lekko ponacinaj. Z miodu i przypraw przygotuj marynatę, natrzyj nią jagnięcinę, odstaw na noc do lodówki. Na mocno rozgrzany olej wyłóż żeberka skórą do dołu, smaż na rumiano z każdej strony. 2. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, wokół połóż podgotowane różyczki brokuła, obrane i pokrojone w paski marchewki oraz obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Posyp solą, pieprzem. 3. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj do żeberek jagnięcych cząstki świeżych mandarynek. Podawaj z frytkami.

Roladki z indyka z dynią
Składniki
- 50 dag piersi z indyka
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorów suszonych
- kilka plastrów brzoskwini z puszki
- 30 dag dyni
- marchewka
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, rozłóż, by powstał duży cienki płat. Jeśli będzie za gruby, rozkrój go wzdłuż, by powstały dwa płaty. Posyp solą i pieprzem. 2. Dynię obierz, pokrój w kostkę, podduś z odrobiną wody, aż będzie miękka. Na mięsie ułóż pokrojoną brzoskwinię, osączoną dynię, posiekane ząbki czosnku, ugotowaną i pokrojoną marchewkę, posiekane suszone pomidory. Posyp solą i pieprzem. 3. Zawiń ciasno, zepnij wykałaczkami. Ułóż roladę na folii aluminiowej, zawiń ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180°C.

Przekąska z pomidorów, kopytek i krewetek
Składniki
- 4 duże mięsiste pomidory
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- duże krewetki królewskie
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparz, zostaw na kilka minut, oblej zimną wodą. Zdejmij skórkę, pokrój w plastry i usuń pestki. Pokrój w kostkę, osącz, dopraw, włóż do małych foremek, dociskając. 2. Ugotuj ziemniaki, odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, mąkę, zagnieć kopytka, ugotuj. Krewetki podsmaż na oliwie, skrop sokiem z cytryny. Układaj na pomidorach i kopytkach. Posyp szczypiorem.