Reklama

Reklama

Karnawałowe potrawy

Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

Sałatka z buraków i śledzi

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 solone filety śledziowe
  • 4 ugotowane buraki
  • czerwona cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • olej
  • paski żółtego sera

Sposób przygotowania

1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę. 

2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki. 

3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków, ziemniaków. Udekoruj paskami sera. Schłodź. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje