Karnawałowe potrawy

Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Sałatka z buraków i śledzi

Sposób przygotowania

1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę. 

2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki. 

3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków, ziemniaków. Udekoruj paskami sera. Schłodź. 

Paszteciki
Paszteciki123RF/PICSEL

Paszteciki

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, rozwałkuj, odetnij kawałek, wytnij z niego kwiatki. Resztę podziel na prostokąty. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w kostkę. Przysmaż na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz, zrumień. 

2. Na prostokątach ciasta układaj pokrojoną w kostkę fetę, nieco farszu z pieczarek, posyp tartym żółtym serem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Podawaj udekorowane listkami bazylii. 

Terrina łososiowa
Terrina łososiowa123RF/PICSEL

Terrina łososiowa

Sposób przygotowania

1. Ogórek umyj, zetrzyj na tarce, odcedź. Marchewkę i paprykę ugotuj na parze. Paprykę włóż do garnka, przykryj, odstaw na godzinę, zdejmij z niej skórkę. Marchewki obierz, pokrój. 

2. Ogórek, paprykę i marchewkę dodaj do serka, wsyp sól, pieprz, owoce żurawiny. Podłóżną keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy. Ułóż na niej plastry łososia - powinny wychodzić poza brzegi foremki. 

3. Wierzch wyrównaj i przykryj łososiem. Ułóż tekturkę i obciąż kilkoma szklankami z wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Udekoruj skórką cytryny i żurawiną.

Nadziewane udziki
Nadziewane udziki123RF/PICSEL

Nadziewane udziki

Sposób przygotowania

1. Kapustę opłucz, posiekaj, włóż do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, starte na tarce marchewki, opłukane i posiekane pieczarki oraz listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś pod przykryciem 40 minut. 

2. Z udzików wyjmij kostki. Ułóż na nich kapustę, zwiń. Możesz spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż na nim mięso, przykryj, piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z sałatą, pomidorkami, pieczarkami i miechunką.  

Jagnięcina
Jagnięcina123RF/PICSEL

Jagnięcina w miodzie

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Skórę lekko ponacinaj. Z miodu i przypraw przygotuj marynatę, natrzyj nią jagnięcinę, odstaw na noc do lodówki. Na mocno rozgrzany olej wyłóż żeberka skórą do dołu, smaż na rumiano z każdej strony. 

2. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, wokół połóż podgotowane różyczki brokuła, obrane i pokrojone w paski marchewki oraz obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Posyp solą, pieprzem. 

3. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj do żeberek jagnięcych cząstki świeżych mandarynek. Podawaj z frytkami.

Roladki drobiowe
Roladki drobiowe123RF/PICSEL

Roladki z indyka z dynią

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, rozłóż, by powstał duży cienki płat. Jeśli będzie za gruby, rozkrój go wzdłuż, by powstały dwa płaty. Posyp solą i pieprzem. 

2. Dynię obierz, pokrój w kostkę, podduś z odrobiną wody, aż będzie miękka. Na mięsie ułóż pokrojoną brzoskwinię, osączoną dynię, posiekane ząbki czosnku, ugotowaną i pokrojoną marchewkę, posiekane suszone pomidory. Posyp solą i pieprzem. 

3. Zawiń ciasno, zepnij wykałaczkami. Ułóż roladę na folii aluminiowej, zawiń ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180°C.

Przekąska z krewetkami
Przekąska z krewetkami123RF/PICSEL

Przekąska z pomidorów, kopytek i krewetek

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, zostaw na kilka minut, oblej zimną wodą. Zdejmij skórkę, pokrój w plastry i usuń pestki. Pokrój w kostkę, osącz, dopraw, włóż do małych foremek, dociskając. 

2. Ugotuj ziemniaki, odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, mąkę, zagnieć kopytka, ugotuj. Krewetki podsmaż na oliwie, skrop sokiem z cytryny. Układaj na pomidorach i kopytkach. Posyp szczypiorem. 



Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas