Reklama

Reklama

Karnawałowe potrawy

Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

Sałatka z buraków i śledzi

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 solone filety śledziowe
  • 4 ugotowane buraki
  • czerwona cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • olej
  • paski żółtego sera

Sposób przygotowania

1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę. 

2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki. 

3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków, ziemniaków. Udekoruj paskami sera. Schłodź. 

Reklama

Paszteciki

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag sera feta
  • olej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, rozwałkuj, odetnij kawałek, wytnij z niego kwiatki. Resztę podziel na prostokąty. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Cebule pokrój w kostkę. Przysmaż na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz, zrumień. 

2. Na prostokątach ciasta układaj pokrojoną w kostkę fetę, nieco farszu z pieczarek, posyp tartym żółtym serem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Podawaj udekorowane listkami bazylii. 

Terrina łososiowa

Składniki

  • 30 dag gęstego kremowego serka
  • 50 dag wędzonego łososia
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 1/2 ogórka
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz
  • owoce żurawiny
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

1. Ogórek umyj, zetrzyj na tarce, odcedź. Marchewkę i paprykę ugotuj na parze. Paprykę włóż do garnka, przykryj, odstaw na godzinę, zdejmij z niej skórkę. Marchewki obierz, pokrój. 

2. Ogórek, paprykę i marchewkę dodaj do serka, wsyp sól, pieprz, owoce żurawiny. Podłóżną keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy. Ułóż na niej plastry łososia - powinny wychodzić poza brzegi foremki. 

3. Wierzch wyrównaj i przykryj łososiem. Ułóż tekturkę i obciąż kilkoma szklankami z wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Udekoruj skórką cytryny i żurawiną.

Nadziewane udziki

Składniki

  • 8 udzików kurczaka ze skórką
  • papryka
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • Dodatki: mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, pieczarki, miechunka

Sposób przygotowania

1. Kapustę opłucz, posiekaj, włóż do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, starte na tarce marchewki, opłukane i posiekane pieczarki oraz listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś pod przykryciem 40 minut. 

2. Z udzików wyjmij kostki. Ułóż na nich kapustę, zwiń. Możesz spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż na nim mięso, przykryj, piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z sałatą, pomidorkami, pieczarkami i miechunką.  

Jagnięcina w miodzie

Składniki

  • 70 dag żeberek jagnięcych
  • 3 łyżki miodu pitnego (dwójniak)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zielonego pieprzu
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki: 6 mandarynek, brokuł, marchewki

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Skórę lekko ponacinaj. Z miodu i przypraw przygotuj marynatę, natrzyj nią jagnięcinę, odstaw na noc do lodówki. Na mocno rozgrzany olej wyłóż żeberka skórą do dołu, smaż na rumiano z każdej strony. 

2. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, wokół połóż podgotowane różyczki brokuła, obrane i pokrojone w paski marchewki oraz obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Posyp solą, pieprzem. 

3. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj do żeberek jagnięcych cząstki świeżych mandarynek. Podawaj z frytkami.

Roladki z indyka z dynią

Składniki

  • 50 dag piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pomidorów suszonych
  • kilka plastrów brzoskwini z puszki
  • 30 dag dyni
  • marchewka

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, rozłóż, by powstał duży cienki płat. Jeśli będzie za gruby, rozkrój go wzdłuż, by powstały dwa płaty. Posyp solą i pieprzem. 

2. Dynię obierz, pokrój w kostkę, podduś z odrobiną wody, aż będzie miękka. Na mięsie ułóż pokrojoną brzoskwinię, osączoną dynię, posiekane ząbki czosnku, ugotowaną i pokrojoną marchewkę, posiekane suszone pomidory. Posyp solą i pieprzem. 

3. Zawiń ciasno, zepnij wykałaczkami. Ułóż roladę na folii aluminiowej, zawiń ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180°C.

Przekąska z pomidorów, kopytek i krewetek

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • duże krewetki królewskie
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, zostaw na kilka minut, oblej zimną wodą. Zdejmij skórkę, pokrój w plastry i usuń pestki. Pokrój w kostkę, osącz, dopraw, włóż do małych foremek, dociskając. 

2. Ugotuj ziemniaki, odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, mąkę, zagnieć kopytka, ugotuj. Krewetki podsmaż na oliwie, skrop sokiem z cytryny. Układaj na pomidorach i kopytkach. Posyp szczypiorem. 



Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje