Karp z migdałami
Gotowy w godzinę.
Składniki:
- 8 dzwonek karpia
- 30 dag płatków migdałowych
- 2 jajka
- pół cytryny
- niepełna szklanka mąki
- łyżka masła
- olej
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Połowę płatków migdałowych zmiksuj blenderem, połącz z mąką. W pierwszym talerzu widelcem roztrzep jajka, do drugiego wsyp mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały.
2. Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż będzie rumiana, przekładaj ją do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układaj kawałki masła, piecz pół godziny w temp. 170°C. Dekoruj plastrami cytryny i natką pietruszki. Karpia podawaj z ziemniakami i sałatą na ciepło lub z pieczywem na zimno.