Kartoflanka Józefa

Jak pisze nasza czytelniczka: "To była moja ulubiona zupa z dzieciństwa, pewnie dlatego, że gotował nam ją tata. Umiał ugotować dwie - tę i grochówkę. Dziś spróbowałam odtworzyć ten smak i udało się - wszyscy się nią zajadali".

Do zupy kartoflanej można dodać np. grzanki z czosnkiem
Do zupy kartoflanej można dodać np. grzanki z czosnkiemINTERIA.PL

1. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, zagotowujemy ją. Obieramy i kroimy w kostkę marchew, pietruszkę, seler, dodajemy do gotującej się wody. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.

2. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę wrzucamy do zupy, lekko solimy, dalej gotujemy.

3. Kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, smażymy je na patelni na oleju do zbrązowienia (czosnek wrzucamy odrobinę później niż cebulę). Po usmażeniu odstawiamy tę patelnię z zawartością na bok.

4. Na osobnej suchej patelni smażymy mąkę, ciągle ją mieszając do zbrązowienia. Po uzyskaniu zbrązowienia odstawiamy patelnię z mąką do całkowitego wystudzenia. Gdy to się stanie, delikatnie mieszamy mąkę na patelni i wlewamy do niej niewielką ilość zimnej wody. Po utworzeniu się jednolitej zawiesiny na patelni dodajemy kilka łyżek gotującej się zupy, mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy nowo powstałą zawiesinę do zupy, następnie wrzucamy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i olejem. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy 5 minut. Na talerzach dekorujemy zupę zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas