Kartoflanka z grzybami
Prosty przepis na pyszną zupę
Składniki :
- 80 dag ziemniaków
- 1 duży pęczek włoszczyzny (bez marchewki)
- 20 dag (mogą być mrożone) grzybów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- posiekany koperek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki i włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w grubą kostkę. Rozdrobnione warzywa włóż do garnka, dodaj przyprawy. Całość zalej 2 litrami wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 35 minut.
Grzyby starannie oczyść i opłucz po bieżącą wodą. Osusz, większe sztuki potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i usmaż je, mieszając.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlej do garnka z zupą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wymieszaj, gotuj jeszcze około 5 minut.