Kartoflanka z grzybami

Prosty przepis na pyszną zupę

Składniki :

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duży pęczek włoszczyzny (bez marchewki)
  • 20 dag (mogą być mrożone) grzybów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • posiekany koperek do posypania

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki i włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w grubą kostkę. Rozdrobnione warzywa włóż do garnka, dodaj przyprawy. Całość zalej 2 litrami wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 35 minut.

Grzyby starannie oczyść i opłucz po bieżącą wodą. Osusz, większe sztuki potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i usmaż je, mieszając.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlej do garnka z zupą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Wymieszaj, gotuj jeszcze około 5 minut.


Dowiedz się więcej na temat: kurki | kurek | ceny | ziemniaki | cebula

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje