Kąski w sosie barbecue

Sycący obiad dla całej rodziny.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 podudzi

Składniki - marynata

  • po 1/4 szkl. sosu sojowego, octu
  • z czerwonego wina i sosu słodko-pikantnego
  • 1/3 szkl. ostrego keczupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 suszone śliwki

Składniki - dodatki

  • 1 kg młodych ziemniaków jednakowej wielkości
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

1. Do płaskiego garnka dodaj wszystkie składniki marynaty. Podgrzej i zmiksuj na gładki sos. Krótko zagotuj - cukier musi się rozpuścić. Odstaw do przestygnięcia. 

2. Podudzia umyj i osusz. Możesz je zastąpić skrzydełkami (obetnij najmniejszą ich część, już umyte włóż do woreczka foliowego, zamroź i wykorzystaj do gotowania rosołu). Z podudzi poodcinaj delikatnie, tylko do połowy, skórkę. 

3. Podudzia zalej marynatą. Ponacieraj nią mięso pod poodcinaną skórką. Przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 st. 

4. Naczynie do zapiekania, najlepiej z pokrywką, posmaruj 4 łyżkami marynaty wymieszanej z 3 łyżkami wody. Rozłóż kawałki mięsa i posmaruj je cienką warstwą marynaty. Nie wlewaj jej w całości, bo kurczak ugotuje się w niej, a nie smakowicie upiecze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut, smarując kilka razy marynatą. Podawaj na ziemniakach ugotowanych w wodzie, wymieszanych z masłem i z koperkiem. Posyp np. natką pietruszki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje