Kąski w sosie barbecue
Sycący obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania
1. Do płaskiego garnka dodaj wszystkie składniki marynaty. Podgrzej i zmiksuj na gładki sos. Krótko zagotuj - cukier musi się rozpuścić. Odstaw do przestygnięcia.
2. Podudzia umyj i osusz. Możesz je zastąpić skrzydełkami (obetnij najmniejszą ich część, już umyte włóż do woreczka foliowego, zamroź i wykorzystaj do gotowania rosołu). Z podudzi poodcinaj delikatnie, tylko do połowy, skórkę.
3. Podudzia zalej marynatą. Ponacieraj nią mięso pod poodcinaną skórką. Przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 st.
4. Naczynie do zapiekania, najlepiej z pokrywką, posmaruj 4 łyżkami marynaty wymieszanej z 3 łyżkami wody. Rozłóż kawałki mięsa i posmaruj je cienką warstwą marynaty. Nie wlewaj jej w całości, bo kurczak ugotuje się w niej, a nie smakowicie upiecze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut, smarując kilka razy marynatą. Podawaj na ziemniakach ugotowanych w wodzie, wymieszanych z masłem i z koperkiem. Posyp np. natką pietruszki