Tego jedzenia unikaj jak ognia. Może przyspieszać parkinsona

Badania chińskich naukowców wykazały, że częste spożywanie niezdrowej żywności zwiększa ryzyko wcześniejszego zachowania na parkinsona
Badania chińskich naukowców wykazały, że częste spożywanie niezdrowej żywności zwiększa ryzyko wcześniejszego zachowania na parkinsonaIakov Filimonov123RF/PICSEL

Czym jest żywność wysokoprzetworzona i dlaczego jest tak niezdrowa?

Zobacz również:

Żywność wysokoprzetworzona a choroba Parkinsona

  • zaburzenia snu, a zwłaszcza fazy REM;
  • zaburzenia węchu;
  • ból ciała;
  • obniżenie nastroju;
  • nadmierną senność w ciągu dnia;
  • upośledzenie widzenia kolorów;
  • zaparcia.
Lekarz w białym kitlu korzysta z tabletu podczas rozmowy ze starszą kobietą siedzącą na wózku inwalidzkim, kobieta przykryta kocem, w dłoni trzyma smartfona.
Podejrzewa się, że przyczyną schorzenia jest połączenie uwarunkowań genetycznych i środowiskowychMaruzhenko Yaroslav123RF/PICSEL

Dlaczego żywność wysokoprzetworzona jest szkodliwa dla mózgu?

Czym jest choroba Parkinsona i jak się objawia?

  • drżenie spoczynkowe jednej z rąk, nogi, ale też podbródka lub kącików ust;
  • sztywność mięśni;
  • spowolnienie ruchowe;
  • zaburzenia postawy i równowagi prowadzące do upadków;
  • problemy z pamięcią;
  • trudności z połykaniem i mową.

Zobacz również:

Zdrowe jelita. Jak nie zakazić się bakterią wywołującą clostridiozę?PolsatPolsat