Tego jedzenia unikaj jak ognia. Może przyspieszać parkinsona
Wiele się mówi na temat wpływu żywności na zdrowie. Wiadomo, że dieta bogata w tłuszcze i cukry przyczynia się do otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy czy zaburzeń hormonalnych. Wyniki badań przedstawione w czasopiśmie "Neurology" zachęcają, by spojrzeć na to z jeszcze innej perspektywy. Okazuje się, że największym wrogiem mózgu jest żywność wysokoprzetworzona. Jej częste spożywanie może przyczyniać się do wcześniejszego pojawienia się objawów choroby Parkinsona.

Spis treści:
Czym jest żywność wysokoprzetworzona i dlaczego jest tak niezdrowa?
Żywność wysokoprzetworzona to produkty, które są poddawane wielu obróbkom, których celem jest poprawa smaku, zapachu czy konsystencji. Zawierają wiele sztucznych substancji, np. konserwantów, barwników czy spulchniaczy. Podstawą ich smaku są najczęściej niezdrowe tłuszcze (pochodzenia zwierzęcego lub tzw. tłuszcze trans) oraz duża ilość cukrów prostych. Taka żywność jest jednocześnie pozbawiona wartości odżywczych - witaminy i inne cenne substancje są niszczone podczas licznych procesów obróbki.
Zawiera więc mnóstwo "pustych kalorii". Za najbardziej przetworzone produkty żywnościowe uznaje się słodycze, słone przekąski, słodkie gazowane napoje, płatki śniadaniowe, wędliny i kiełbasy, gotowe dania typu instant, a także wszystkie produkty o długim terminie ważności.
Żywność wysokoprzetworzona a choroba Parkinsona
Naukowcy z Instytutu Żywienia na Uniwersytecie Fudan w Szanghaju postanowili zbadać wpływ sposobu żywienia się na rozwój choroby Parkinsona. W tym celu przeanalizowali dane zebrane od prawie 43 tys. osób. Badani mieli średnio 48 lat i nie zdiagnozowano u nich parkinsona. Na przestrzeni 26 lat sprawdzano, czy wystąpiły u nich jakiekolwiek objawy schorzeń neurodegradacyjnych.
Uczestników badania podzielono na pięć grup ze względy na ilość spożywanej żywności wysoko przetworzonej. Za porcję uznano np. puszkę napoju gazowanego, małą paczkę chipsów, jedną łyżkę ketchupu lub kawałek ciasta kupiony w piekarni.
W grupie, która najrzadziej sięgała po tego typu produkty, dzienna średnia liczba porcji wynosiła trzy, a w grupie, która spożywała największe ilości - 11 lub więcej porcji. Po latach obserwacji i analiz okazało się, że codzienne wybory żywieniowe mają duży wpływ na mózg i działanie całego układu nerwowego. Osoby z grupy spożywającej największe ilości żywności wysokoprzetworzonej miały aż 2,5 razy większe ryzyko wystąpienia trzech lub więcej wczesnych objawów choroby Parkinsona niż osoby spożywające najmniej tego typu produktów.
Objawy mogą pojawić się nawet kilkanaście lat przed wystąpieniem pełnoobjawowej choroby i zaburzeń ruchowych i zalicza się do nich:
- zaburzenia snu, a zwłaszcza fazy REM;
- zaburzenia węchu;
- ból ciała;
- obniżenie nastroju;
- nadmierną senność w ciągu dnia;
- upośledzenie widzenia kolorów;
- zaparcia.
- Nasze badania pokazują, że spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonej żywności, takiej jak słodzone napoje i pakowane przekąski, może przyspieszać wczesne objawy choroby Parkinsona - powiedział dr Xiang Gao, główny autor badania i dziekan Instytutu Żywienia Uniwersytetu Fudan w Szanghaju.

Dlaczego żywność wysokoprzetworzona jest szkodliwa dla mózgu?
Naukowcy podejrzewają, że może wywoływać liczne stany zapalne w organizmie, a to przyczynia się do uszkodzeń komórek, także tych znajdujących się w mózgu. Tego typu produkty niszczą też naturalną florę bakteryjną jelit, a to także kluczowy dla działania układu nerwowego narząd. Poza tym żywność ultraprzetworzona odpowiada też za miażdżycę, nadciśnienie, cukrzycę i otyłość. Nie od dziś wiadomo, że wszystkie te schorzenia pogarszają krążenie i sprawiają, że mózg jest gorzej natleniony i odżywiony.
Czym jest choroba Parkinsona i jak się objawia?
Choroba Parkinsona to przewlekła choroba neurodegradacyjna, w przebiegu której dochodzi do obumierania komórek nerwowych w mózgu odpowiadających za produkcję dopaminy. W efekcie stopniowo rozwijają się zaburzenia równowagi i spowolnienie ruchowe. Podejrzewa się, że przyczyną schorzenia jest połączenie uwarunkowań genetycznych i środowiskowych. Pierwsze objawy parkinsona to:
- drżenie spoczynkowe jednej z rąk, nogi, ale też podbródka lub kącików ust;
- sztywność mięśni;
- spowolnienie ruchowe;
- zaburzenia postawy i równowagi prowadzące do upadków;
- problemy z pamięcią;
- trudności z połykaniem i mową.
Źródło:
https://edition.cnn.com/2025/05/07/health/ultraprocessed-food-parkinsons-disease-wellness