Kasza gryczana z pieczarkami
Może być dodatkiem do obiadu, albo samodzielnym, sycącym daniem, na przykład na kolację. Niewątpliwą zaletą jest niski koszt przygotowania tej bezmięsnej potrawy.

Składniki
- 1 miarka kaszy gryczanej
- 2 miarki wody
- 1-2 ogórki
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 4 pieczarki
- sól, pieprz
- olej
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż ją wchłonie i stanie się miękka. Gotową zdejmujemy z ognia, odstawiamy.2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki, ogórki i paprykę w kosteczkę, cebulę w piórka. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i pieczarki, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, smażymy wszystko razem kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.4. Łączymy zawartość patelni z kaszą, mieszamy, podajemy.