Kasza jęczmienna z bakłażanem
Kasza jest bardziej bogata w wartości odżywcze niż ryż, makaron czy ziemniaki. Dlatego powinna stać się stałym elementem naszego jadłospisu.

Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 duży bakłażan
- 5 pomidorów pokrojonych w plastry
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- 50 g parmezan
beszamel:
- 300 ml mleka
- 20 g masła
- 20 g mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażan pokrój, posyp solą i odstaw. Po 20 minutach wytrzyj go papierowym ręcznikiem.
Przysmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na beszamel: rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Powoli dolewaj mleko i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie kaszę i pomidory, dolewając beszamel.
Przykryj bakłażanami, dodaj jeszcze trochę beszamelu i posyp parmezanem. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z bazylią.