Kaszotto z ziołami
Jak urozmaicić smak kaszy? Przyrządzić ją jak risotto! Pęczak czy gryka w połączeniu z aromatycznymi dodatkami stworzą naprawdę wyśmienite dania.

Pęczakowe z pietruszką
Składniki
- 40 dag fileta z kurczaka
- 1 szkl. grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku)
- 1 duży por
- 1 duża czerwona papryka
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- sól
- pieprz granulowany
- czosnek mielony
- kminek
- po 3 łyżki
- posiekanej natki oraz bazylii
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę. Posyp solą, pieprzem i odrobiną czosnku. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Wyjmij je. Na tym samym tłuszczu smaż kaszę przez 3 minuty. Porcjami wlej do niej bulion. Paprykę oraz por oczyść, pokrój na kawałki. Kiedy kasza wchłonie cały bulion (po ok. 10 minutach), dodaj do niej warzywa i mięso. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Duś jeszcze 10-15 minut. Pod koniec wymieszaj z posiekaną natką i bazylią.

Gryczane z koperkiem
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/4 szkl. białego wina
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanego koperku do posypania
Sposób przygotowania
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, potnij w kostkę. Orzechy posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją na dużym płomieniu przez 3 minuty. Potem dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewki. Wlej połowę bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Gotowe kaszotto obficie posyp posiekanym koperkiem.