Reklama

Reklama

Katarzyna Bosacka oszukała inflację. Najesz się za grosze

W dobie szalejącej inflacji coraz więcej Polaków zastanawia się, jak zmniejszyć wydatki na jedzenie. Jak zatem jeść tanio, lecz smacznie i zdrowo? Odpowiedź na to intrygujące pytanie zna Katarzyna Bosacka, która podpowiada, jak przyrządzić pyszne placuszki z czarnego bzu.

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu nie tylko przepięknie pachną, ale są również źródłem wielu witamin i minerałów. Ponadto kwiaty tej rośliny m.in. wykazują działanie antywirusowe, wykrztuśne, wzmacniają odporność, uśmierzają ból i łagodzą stany zapalne skóry.

Sezon na zbieranie kwiatów czarnego bzu trwa od maja do lipca i najlepiej zrywać je z samego rana. Pamiętajmy, by wybierać baldachy mocno rozwinięte, pozbawione różnego rodzaju zanieczyszczeń i mszyc. Unikajmy zrywania czarnego bzu, który rośnie przy drogach i fabrykach.

Reklama

Czytaj także: Czarny bez - czarnym koniem w walce o zdrowie

Zdaniem Katarzyny Bosackiej kwiatów czarnego bzu nigdy nie powinno się myć. Wystarczy, że baldachy rozłożymy na ściereczce, a wszystkie owady opuszczą roślinę. Ponadto starajmy się nie otrzepywać czarnego bzu, gdyż najwięcej smaku zawiera się w pyłku kwiatowym. Unikajmy także zwiędniętych kwiatów czarnego bzu, które są gorzkie.

Jak przygotować placuszki z czarnego bzu

Do przygotowania placuszków z czarnego bzu potrzebujemy:

  • kilka świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu
  • dwa jaja
  • jedna szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jedna łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Do naczynia wbijamy dwa, całe jajka i dodajemy szklankę mąki pszennej. Następnie wsypujemy szczyptę soli i jedną łyżeczkę cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mleka i pół szklanki wody gazowanej. Całość należy dokładnie wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut. Baldachy trzymamy za ogonki i maczamy je w cieście. Kwiaty odcedzamy z nadmiaru ciasta i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.  Smażymy do zrumienienia. Smacznego!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarny bez

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy