Katarzyna Bosacka oszukała inflację. Najesz się za grosze

W dobie szalejącej inflacji coraz więcej Polaków zastanawia się, jak zmniejszyć wydatki na jedzenie. Jak zatem jeść tanio, lecz smacznie i zdrowo? Odpowiedź na to intrygujące pytanie zna Katarzyna Bosacka, która podpowiada, jak przyrządzić pyszne placuszki z czarnego bzu.

Katarzyna Bosacka podzieliła się kolejnym smakowitym przepisem
Katarzyna Bosacka podzieliła się kolejnym smakowitym przepisemMWMedia

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu nie tylko przepięknie pachną, ale są również źródłem wielu witamin i minerałów. Ponadto kwiaty tej rośliny m.in. wykazują działanie antywirusowe, wykrztuśne, wzmacniają odporność, uśmierzają ból i łagodzą stany zapalne skóry.

Sezon na zbieranie kwiatów czarnego bzu trwa od maja do lipca i najlepiej zrywać je z samego rana. Pamiętajmy, by wybierać baldachy mocno rozwinięte, pozbawione różnego rodzaju zanieczyszczeń i mszyc. Unikajmy zrywania czarnego bzu, który rośnie przy drogach i fabrykach.

Zdaniem Katarzyny Bosackiej kwiatów czarnego bzu nigdy nie powinno się myć. Wystarczy, że baldachy rozłożymy na ściereczce, a wszystkie owady opuszczą roślinę. Ponadto starajmy się nie otrzepywać czarnego bzu, gdyż najwięcej smaku zawiera się w pyłku kwiatowym. Unikajmy także zwiędniętych kwiatów czarnego bzu, które są gorzkie.

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać rano lub do południa, w suchy i ciepły dzień
Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać rano lub do południa, w suchy i ciepły dzień123RF/PICSEL

Jak przygotować placuszki z czarnego bzu

Do przygotowania placuszków z czarnego bzu potrzebujemy:

  • kilka świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu
  • dwa jaja
  • jedna szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jedna łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Do naczynia wbijamy dwa, całe jajka i dodajemy szklankę mąki pszennej. Następnie wsypujemy szczyptę soli i jedną łyżeczkę cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mleka i pół szklanki wody gazowanej. Całość należy dokładnie wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut. Baldachy trzymamy za ogonki i maczamy je w cieście. Kwiaty odcedzamy z nadmiaru ciasta i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.  Smażymy do zrumienienia. Smacznego!

Nietypowe pomysły na wakacje. Ile zapłacimy?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas