Reklama

Czarny bez – czarnym koniem w walce o zdrowie

Sok z czarnego bzu był stałym elementem w spiżarniach naszych babć. Nazywano go lekarstwem biednych ludzi - wystarczyło zebrać owoce z dziko rosnącego krzaka i zrobić prozdrowotny eliksir. Pomagał przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Co powinniśmy wiedzieć o jego właściwościach?

Cała roślina zawiera cenne leczniczo i odżywczo związki, jednak największe ich stężenie występuje w kwiatach i owocach. Te drugie są najczęściej wykorzystywane dla zdrowia. Obfitują w glikozydy antocyjanowe, cukry, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, rutyny oraz witaminę  C, witaminy z grupy B i prowitaminę A.

Ważne!


Choć są cenne odżywczo - mogą nam zaszkodzić. Owoców czarnego bzu nie wolno spożywać na surowo! Konieczne jest poddanie ich obróbce termicznej, która usunie zawarty w owocach cyjanek. Spożyte na surowo mogą spowodować silne zatrucie, biegunkę, mdłości, wymioty i zawroty głowy. Dotyczy to również soku z czarnego bzu: jest gotowy do spożycia dopiero po pasteryzacji.

Domowy sok


Przygotowanie soku jest naprawdę proste i nie wymaga dużo czasu. Warto zrobić swój, bo dostępne w sprzedaży zawierają najczęściej znaczne ilości cukru, co nie podnosi ich wartości odżywczej. Nierzadko też sok dostępny na sklepowych półkach zawiera mniej niż 50 proc. naturalnego soku z owoców czarnego bzu. Do sporządzenia domowego soku najlepiej wykorzystać świeżo zerwane owoce. Przejrzyjmy każdą kiść i usuńmy niedojrzałe: zielone i czerwone kuleczki. Wyselekcjonowane wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolitą masę. Dodatek w postaci cukru nie jest konieczny. Sok przelewamy do małych słoiczków i pasteryzujemy piętnaście minut.

Opcjonalnie do gotowego soku, tuż przed spożyciem, można dodać niewielką ilość miodu (miodu nie poddajemy oczywiście obróbce termicznej). 

Reklama



Korzyści dla zdrowia:


1. Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Sok działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę. Podawany na początku infekcji jest skuteczny w redukowaniu objawów grypy i przeziębień, skraca też czas trwania choroby.

2. Czarny bez ma właściwości wykrztuśne, ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelnia naczynka krwionośne, dzięki czemu ogranicza rozprzestrzenianie drobnoustrojów chorobotwórczych.

3. Medycyna ludowa, a dziś fitoterapia, zaleca stosowanie soku do leczenia zgagi, kolki, wzdęć i dla regulowania wypróżnień (jest skuteczny przy problemach z zaparciami i biegunkami).

4. Sok jest wskazany do usuwania toksyn i pasożytów z przewodu pokarmowego.

5. Ma działanie moczopędne i powinien być regularnie stosowany u osób z dolegliwościami ze strony nerek i obrzękami.


Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarny bez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy