Reklama

Reklama

Keks morelowy

Najlepszy do porannej kawy!

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 kostka masła w 5 jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do piecz.
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 puszka moreli
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, mąkę i proszek. Morele osącz, połowę owoców pokrój. Dodaj do ciasta. 

2. Formę (30 x 10 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180 st. (góra i dół).

3. Ciasto wyjmij z formy. Wystudź je. Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Pozostałe morele potnij na cienkie cząstki. 

4. Śmietanę ubij, połącz z maślanką i galaretką. Tężejącą piankę rozsmaruj na cieście. Obłóż morelami. Chłodź 2 godziny. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje