Keks morelowy
Najlepszy do porannej kawy!

Składniki
- 1 kostka masła w 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do piecz.
- 2/3 szkl. maślanki
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 puszka moreli
- masło i bułka tarta do formy
14 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, mąkę i proszek. Morele osącz, połowę owoców pokrój. Dodaj do ciasta. 2. Formę (30 x 10 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180 st. (góra i dół).3. Ciasto wyjmij z formy. Wystudź je. Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Pozostałe morele potnij na cienkie cząstki. 4. Śmietanę ubij, połącz z maślanką i galaretką. Tężejącą piankę rozsmaruj na cieście. Obłóż morelami. Chłodź 2 godziny. Udekoruj.