Keks z cukinią i figami

Oryginalny keks, który uwiedzie cię smakiem. Dodatek cukinii sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a figi i maślane ciasteczka podkręcą smak.

Keks z cukinią i figami
Keks z cukinią i figami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył ( powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę.

2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.  W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi oraz rodzynki. Wymieszaj łyżką.

3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

4. Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas