Reklama

Reklama

Keks z cukinią i figami

Oryginalny keks, który uwiedzie cię smakiem. Dodatek cukinii sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a figi i maślane ciasteczka podkręcą smak.

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 dag połamanych maślanych ciasteczek
  • 2 cukinie
  • 10 suszonych fig
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki konfitury
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył ( powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę.

2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.  W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi oraz rodzynki. Wymieszaj łyżką.

Reklama

3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

4. Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: keks

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy