Keks z cukinią i figami
Oryginalny keks, który uwiedzie cię smakiem. Dodatek cukinii sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a figi i maślane ciasteczka podkręcą smak.

Składniki
- 20 dag połamanych maślanych ciasteczek
- 2 cukinie
- 10 suszonych fig
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 kostka masła
- 2 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka startej skórki pomarańczy
- 4 łyżki konfitury
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył ( powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę.
2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi oraz rodzynki. Wymieszaj łyżką.
3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
4. Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi.