Keks z kolorową kruszonką

Pyszne i aromatyczne ciasto

Keks
Keks123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Spód: biszkopty rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem. Zagnieć i rozłóż na dnie keksówki wy- łożonej pergaminem. Wstaw do lodówki na czas robienia ciasta. 

2. Kruszonka: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i posiekanym, lekko miękkim masłem - połącz dłonią w masę o konsystencji grubej kaszy. 2/3 kruszonki wymieszaj z kakao. Trzymaj w lodówce. 

3. Masa: masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i po porcji twarogu, cały czas ucierając. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszaj z jeżynami i pokrojonymi brzoskwiniami. Przełóż do keksówki. Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek a na nich ciemną kruszonkę na zmianę z jasną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 60 minut. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ciasto wystygło. Zimne wstaw do lodówki (dopiero po schłodzeniu da się pokroić).

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas