Reklama

Reklama

Keks z kolorową kruszonką

Pyszne i aromatyczne ciasto

Składniki dla: 12 porcji

Składniki - spód

  • 15 dag biszkoptów
  • 7 dag masła

Składniki - masa

  • 1 szkl. jeżyn
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mała gruszka
  • 50 dag twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 7 dag cukru
  • 2 łyżki prawdziwego kakao

Sposób przygotowania

1. Spód: biszkopty rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem. Zagnieć i rozłóż na dnie keksówki wy- łożonej pergaminem. Wstaw do lodówki na czas robienia ciasta. 

2. Kruszonka: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i posiekanym, lekko miękkim masłem - połącz dłonią w masę o konsystencji grubej kaszy. 2/3 kruszonki wymieszaj z kakao. Trzymaj w lodówce. 

3. Masa: masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i po porcji twarogu, cały czas ucierając. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszaj z jeżynami i pokrojonymi brzoskwiniami. Przełóż do keksówki. Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek a na nich ciemną kruszonkę na zmianę z jasną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 60 minut. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ciasto wystygło. Zimne wstaw do lodówki (dopiero po schłodzeniu da się pokroić).

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje