Keks z kolorową kruszonką
Pyszne i aromatyczne ciasto

Składniki
- spód
- 15 dag biszkoptów
- 7 dag masła
- masa
- 1 szkl. jeżyn
- 1 brzoskwinia
- 1 mała gruszka
- 50 dag twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- kruszonka
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 7 dag cukru
- 2 łyżki prawdziwego kakao
Sposób przygotowania
1. Spód: biszkopty rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem. Zagnieć i rozłóż na dnie keksówki wy- łożonej pergaminem. Wstaw do lodówki na czas robienia ciasta. 2. Kruszonka: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i posiekanym, lekko miękkim masłem - połącz dłonią w masę o konsystencji grubej kaszy. 2/3 kruszonki wymieszaj z kakao. Trzymaj w lodówce. 3. Masa: masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i po porcji twarogu, cały czas ucierając. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszaj z jeżynami i pokrojonymi brzoskwiniami. Przełóż do keksówki. Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek a na nich ciemną kruszonkę na zmianę z jasną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 60 minut. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ciasto wystygło. Zimne wstaw do lodówki (dopiero po schłodzeniu da się pokroić).