Keks z masą marcepanową
Tradycyjny, świąteczny wypiek
1. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, a następnie pozostaw do ostudzenia. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubijając dalej, stopniowo wsypuj do piany cukier oraz szczyptę zmielonego anyżu. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką proszku do pieczenia.
2. Do słodkiej piany białkowej dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewnianą pałką, by piana nie opadła.
3. Przygotuj bakalie. Suszone owoce (rodzynki, żurawinę, morele) namocz w gorącej wodzie, osącz. Orzechy lub migdały posiekaj. Możesz też wykorzystać kandyzowane owoce.
4. Ciasto wymieszaj z rumem. Wrzuć bakalie. Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp buł- ką tartą. Wlej ciasto. Piecz 45 min w 180 st. Udekoruj gotową masą marcepanową.