Kiszenie kapusty: Ile soli dodać? Oto dokładne proporcje

Dowiedz się, ile soli potrzeba do kiszenia kapusty
Dowiedz się, ile soli potrzeba do kiszenia kapusty123RF/PICSEL

Sól istotna podczas kiszenia kapusty

Przepis na kiszone pomidoryInteria KulinariaInteria Kulinaria

Kiszenie kapusty: Ile soli dodać?

Kiszenie kapusty: Przepis

  • 10 kg białej kapusty
  • 200 g soli
  • 2 kg marchewki
  • Kminek,
  • Ziarna pieprzu
  • Ziarna ziela angielskiego
  • Liście laurowe

Sposób przygotowania:

Poznaj sprawdzony przepis na kiszoną kapustę
Poznaj sprawdzony przepis na kiszoną kapustę123RF/PICSEL
  1. Kapustę należy obrać z wierzchniej warstwy liści, umyć i poszatkować. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Kapustę mieszamy z marchewką i kminkiem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Układamy warstwę kapusty w beczce lub wiaderku. Następnie zasypujemy solą.
  4. Ubijamy kapustę ręką lub drewnianym tłuczkiem, aż wypuści sok. Następnie dodajemy kolejną warstwę kapusty i soli.
  5. Naczynie napełniamy w 80 proc, gdyż kapusta wydzieli dużo soku i podniesie się do góry.
  6. Beczkę należy przykryć denkiem i obciążyć. Należy jednak pamiętać, że naczynie nie może być szczelne, by gazy fermentacyjne mogły swobodnie uchodzić.
  7. Po trzech dniach należy zdjąć denko i poprzebijać kapustę do dna drewnianą łyżką, aby ją odgazować. Dzięki temu kapusta nie zepsuje się i nie będzie gorzka.
  8. Następnie odstawiamy kapustę na 7-10 dni i raz na dzień dociskamy ją za pomocą tłuczka.
  9. Gdy kapusta nabierze odpowiedniego smaku, przekładamy ją do wyparzonych słoików, zalewamy sokiem i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub chłodnej piwnicy.