Kiszone rzodkiewki: Domowy probiotyk w walce z otyłością

Odpowiednio ukiszone rzodkiewki to domowy probiotyk
Odpowiednio ukiszone rzodkiewki to domowy probiotyk123RF/PICSEL
  • Jedzenie kiszonych rzodkiewek poleca się osobom, które mają skłonność do częstego łapania przeziębień oraz chorowania na grypę.
  • Zawarte w warzywie składniki odżywcze działają przeciwbólowo, działając łagodząco na kaszel oraz ból gardła.
  • Przechodząca przez układ trawienny rzodkiewka chłonie wodę, dzięki czemu zwiększa swoją objętość i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Właściwości warzywnego przetworu

  • bogactwo błonnika,
  • zmniejszenie apetytu oraz uczucia głodu,
  • zapewnienie sytości na dłużej,
  • działanie żółciopędne,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • poprawienie przemiany materii.

Kto powinien jeść ukiszone rzodkiewki?

Zobacz również:

    Kiszone rzodkiewki - składniki

    • 3 pęczki świeżej rzodkiewki
    • 5 gałązek koperku
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka świeżej lub suszonej kolendry
    • 3 liście laurowe
    • 0,5 łyżeczki jałowca
    • 1 łyżka stołowa soli kuchennej
    • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    • 1 l przefiltrowanej wody

    Przepis krok po kroku

    1. Kiszenie rzodkiewek zaczynamy od przygotowania zalewy. W tym celu wlewamy do garnka 1 litr przefiltrowanej wody, a następnie dosypujemy pełną łyżkę soli.
    2. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż sól całkowicie się rozpuści. Garnek ściągamy z palnika i odstawiamy na bok do wystudzenia.
    3. Rzodkiewki w całości, pokrojone na ćwiartki lub plasterki układamy ciasno w wyparzonym wcześniej szklanym słoiku. Każdą warstwę obficie zasypujemy ziołami oraz przyprawami, a na samą górę układamy liście laurowe.
    4. Zalewamy rzodkiewki tak, by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Możemy dodatkowo je docisnąć, a także przyłożyć talerzykiem z obciążeniem.
    5. Tak przygotowane warzywa odstawiamy w ciemne i dość ciepłe miejsce na ok. 4-7 dni. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy je trzymać w zalewie, tym staną się kwaśniejsze.
    6. Po tym czasie słoik dokręcamy i wstawiamy do lodówki. Pamiętajmy, że optymalna temperatura do przechowywania kiszonek to ok. 5-6 st. C.

    Jak smakują i z czym jeść kiszone rzodkiewki?

    Przepis na kiszone pomidoryInteria KulinariaInteria Kulinaria