Reklama

Reklama

Klasyczny nugat

Jeśli już mamy jeść słodycze, to tylko takie, które zrobimy w domu. Zaangażujmy w to nasze pociechy i cieszmy się spędzonymi wspólnie chwilami.

Składniki na 6-8 sztuk:


  • 25 dag orzechów laskowych lub pistacji
  • 25 dag cukru
  • 65 ml miodu
  • 125 ml wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli

Reklama


Przygotowanie:

1. Orzechy lub pistacje posiekaj (ale nie za drobno). Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Białka włóż do garnka. Dodaj szczyptę soli i ubijaj ok. 10 min mikserem na sztywną pianę, pod koniec wsypując łyżeczkę cukru. Piana ma być gładka, lśniąca i bardzo sztywna.

2. Do rondelka wlej wodę, dodaj pozostały cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż do otrzymania gęstego syropu o temperaturze 125-130°C. Miksując ostrożnie wlej syrop cienkim strumieniem do ubitych białek. Całość miksuj jeszcze 10-15 minut, aż powstanie bardzo sztywna, błyszcząca masa. Następnie garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj ok. 3 minut, ciągle miksując, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec wrzuć posiekane orzechy lub pistacje, wymieszaj.

3. Masę wyłóż do foremki i odstaw do zastygnięcia - najpierw w temperaturze pokojowej a następnie do lodówki. Rada: Możesz sama przygotować ekstrakt waniliowy. 3 strąki wanilii (przekrojone wzdłuż) włóż do buteleczki i zalej wódką, rumem lub brandy (strąki muszą być zakryte). Zakręć i trzymaj ok. 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce), od czasu do czasu potrząsając. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Sztuka: 360 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: nugat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje