Klasyczny nugat
Jeśli już mamy jeść słodycze, to tylko takie, które zrobimy w domu. Zaangażujmy w to nasze pociechy i cieszmy się spędzonymi wspólnie chwilami.
Składniki na 6-8 sztuk:
- 25 dag orzechów laskowych lub pistacji
- 25 dag cukru
- 65 ml miodu
- 125 ml wody
- 3 białka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Orzechy lub pistacje posiekaj (ale nie za drobno). Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Białka włóż do garnka. Dodaj szczyptę soli i ubijaj ok. 10 min mikserem na sztywną pianę, pod koniec wsypując łyżeczkę cukru. Piana ma być gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
2. Do rondelka wlej wodę, dodaj pozostały cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż do otrzymania gęstego syropu o temperaturze 125-130°C. Miksując ostrożnie wlej syrop cienkim strumieniem do ubitych białek. Całość miksuj jeszcze 10-15 minut, aż powstanie bardzo sztywna, błyszcząca masa. Następnie garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj ok. 3 minut, ciągle miksując, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec wrzuć posiekane orzechy lub pistacje, wymieszaj.
3. Masę wyłóż do foremki i odstaw do zastygnięcia - najpierw w temperaturze pokojowej a następnie do lodówki. Rada: Możesz sama przygotować ekstrakt waniliowy. 3 strąki wanilii (przekrojone wzdłuż) włóż do buteleczki i zalej wódką, rumem lub brandy (strąki muszą być zakryte). Zakręć i trzymaj ok. 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce), od czasu do czasu potrząsając. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Sztuka: 360 kilokalorii