Klopsiki drobiowe

Zawsze się udają!

Klopsiki udekoruj bazylią
Klopsiki udekoruj bazylią123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj łyżkę koncentratu, oprósz papryką. Zasmaż. Dołóż pomidory z puszki razem z zalewą. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Duś ok. 20 minut.

2. Bułeczkę namocz, odciśnij. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego i oregano. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj 20 niewielkich kuleczek. Klopsiki zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż do sosu pomidorowego i duś razem ok. 15 minut. Udekoruj bazylią.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas