Klopsiki drobiowe
Zawsze się udają!
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka papryka w proszku
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj łyżkę koncentratu, oprósz papryką. Zasmaż. Dołóż pomidory z puszki razem z zalewą. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Duś ok. 20 minut.
2. Bułeczkę namocz, odciśnij. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego i oregano. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj 20 niewielkich kuleczek. Klopsiki zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż do sosu pomidorowego i duś razem ok. 15 minut. Udekoruj bazylią.