Klopsy wyborne i łatwe w przygotowaniu
Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Sprawdzą się na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek pieczeni – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pieczeń pod keczupem
Składniki
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1/2 szkl. ryżu
- 2 jajka
- 1 szkl. gęstego keczupu
- przyprawy i dodatki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 gałązki bazylii
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- oliwa do posmarowania formy i klopsa
Sposób przygotowania
1. Ryż opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wystudź. Do mięsa dodaj jajka, koncentrat, parmezan i ryż. Bazylię umyj, osusz, listki posiekaj. Wrzuć do mięsnej masy. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Foremkę (dł. 35 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz 50 minut. Ok. 5 minut przed wyjęciem posmaruj pieczeń keczupem.

Blok z suszonymi morelami
Składniki
- 80 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/2 szkl. suszonych moreli
- 2 szalotki
- 15 dag gotowanej szynki (w kawałku)
- przyprawy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- po 1 łyżeczce mielonego kuminu, mielonej kolendry i startego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia oraz posmarowania mięsa i formy
Sposób przygotowania
1. Morele zalej wrzątkiem odstaw na 15 minut. Potem odcedź, osącz, pokrój w paseczki. Szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Odłóż, by wystygły. Szynkę potnij w kosteczkę.
2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, szalotki i jajko. Masę przypraw solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Wrzuć morele i szynkę. Wyrób. Foremkę (dł. ok. 30 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Piecz ok. 50 minut w 190 st. Miód połącz z imbirem i 2 łyżkami oliwy. Posmaruj tym wierzch pieczeni ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika.