Klopsy wyborne i łatwe w przygotowaniu

Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Sprawdzą się na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek pieczeni – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pieczeń z ketchupem
Pieczeń z ketchupem123RF/PICSEL

Pieczeń pod keczupem

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 2 jajka
  • 1 szkl. gęstego keczupu

- przyprawy i dodatki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • oliwa do posmarowania formy i klopsa

Sposób przygotowania

1. Ryż opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wystudź. Do mięsa dodaj jajka, koncentrat, parmezan i ryż. Bazylię umyj, osusz, listki posiekaj. Wrzuć do mięsnej masy. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. 

2. Foremkę (dł. 35 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz 50 minut. Ok. 5 minut przed wyjęciem posmaruj pieczeń keczupem.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Pieczeń z morelami
Pieczeń z morelami123RF/PICSEL

Blok z suszonymi morelami

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szkl. suszonych moreli
  • 2 szalotki
  • 15 dag gotowanej szynki (w kawałku)

- przyprawy

  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu, mielonej kolendry i startego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia oraz posmarowania mięsa i formy

Sposób przygotowania

1. Morele zalej wrzątkiem odstaw na 15 minut. Potem odcedź, osącz, pokrój w paseczki. Szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Odłóż, by wystygły. Szynkę potnij w kosteczkę. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, szalotki i jajko. Masę przypraw solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Wrzuć morele i szynkę. Wyrób. Foremkę (dł. ok. 30 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Piecz ok. 50 minut w 190 st. Miód połącz z imbirem i 2 łyżkami oliwy. Posmaruj tym wierzch pieczeni ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. 

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?