Reklama

Reklama

Klopsy wyborne i łatwe w przygotowaniu

Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Sprawdzą się na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek pieczeni – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Pieczeń pod keczupem

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 2 jajka
  • 1 szkl. gęstego keczupu

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • oliwa do posmarowania formy i klopsa

Sposób przygotowania

1. Ryż opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wystudź. Do mięsa dodaj jajka, koncentrat, parmezan i ryż. Bazylię umyj, osusz, listki posiekaj. Wrzuć do mięsnej masy. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. 

2. Foremkę (dł. 35 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz 50 minut. Ok. 5 minut przed wyjęciem posmaruj pieczeń keczupem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje