Reklama

Reklama

Kluseczki marchewkowe z masłem rozmarynowy

Niebanalne, delikatne, bardzo smaczne i pięknie się prezentujące kluseczki marchewkowe smakują wszystkim. Idealny dodatek do dań z sosami, pyszne także podawane samodzielnie, tylko z sałatą!

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • gałązka rozmarynu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa przepuść przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało gęste purée. Dodaj do purée jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki z ciasta. Pokrój ukośnie na kluseczki (jak kopytka). Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez 4 minuty - od wypłynięcia, lub do miękkości.

Reklama

Na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj gałązki rozmarynu. Na tak powstałym maśle rozmarynowym podsmaż kluseczki do zarumienienia.

Kluseczki mogą być samodzielnym daniem lub na przykład dodatkiem do pieczonych mięs.

Sprytna rada

Jeżeli zależy ci, aby warzywa ugotowały się szybciej, wystarczy pokroić je na równe, mniejsze kawałki. Do tego przepisu możesz użyć również ziemniaków z poprzedniego dnia!

Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje