Kluseczki marchewkowe z masłem rozmarynowy
Niebanalne, delikatne, bardzo smaczne i pięknie się prezentujące kluseczki marchewkowe smakują wszystkim. Idealny dodatek do dań z sosami, pyszne także podawane samodzielnie, tylko z sałatą!
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa przepuść przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało gęste purée. Dodaj do purée jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki z ciasta. Pokrój ukośnie na kluseczki (jak kopytka). Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez 4 minuty - od wypłynięcia, lub do miękkości.
Na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj gałązki rozmarynu. Na tak powstałym maśle rozmarynowym podsmaż kluseczki do zarumienienia.
Kluseczki mogą być samodzielnym daniem lub na przykład dodatkiem do pieczonych mięs.
Sprytna rada
Jeżeli zależy ci, aby warzywa ugotowały się szybciej, wystarczy pokroić je na równe, mniejsze kawałki. Do tego przepisu możesz użyć również ziemniaków z poprzedniego dnia!
Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":