Hiszpański temperament na polskim talerzu. Połączenie smaków jest wybitne
W sprzedaży dostępne są młode ziemniaki, dlatego warto po nie sięgać i przygotować z nich smaczne i zdrowe posiłki. Jedną z propozycji jest sałatka ziemniaczana, ale serwowana na ciepło z pewnym, charakterystycznym dodatkiem. Skusisz się?

Sałatka ziemniaczana na ciepło wraz z kawałkami chorizo, to doskonały pomysł na smaczny, szybki i sycący obiad. Gdy do sałatki dodamy wykwintny sos, mamy pewność, że taki posiłek spełni kulinarne oczekiwania nawet zdeklarowanych niejadków. Z powodzeniem możemy sięgnąć po młode ziemniaki, które oferowane są w sprzedaży przez wiele sklepów, ale jeśli chcemy wykorzystać "zwykłe" kartofle, również nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich sałatkę. Do dzieła!
Czytaj także: Rukola została w lodówce? Nie wyrzucaj zwiędłych listków. Wypróbuj trzy wyśmienite przepisy
Sałatka ziemniaczana na ciepło z chorizo - składniki
Do przygotowania sałatki ziemniaczanej potrzebujesz:
Sos:
- 2 pomidory,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki płatków chili,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 50 ml oliwy,
- sól i pieprz.
Sałatka:
- 300 g młodych ziemniaków,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g chorizo,
- 120 g zielonych oliwek,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Sałatka ziemniaczana na ciepło z chorizo - przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z solą. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i odstawiamy. Czas na przygotowanie naszego sosu. W tym celu pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, natomiast czosnek siekamy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
Zobacz również: Ogórki kiszone nie będą puste. Ten trik musisz znać
Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekamy do momentu, aż zrobią się delikatnie brązowe.
Ugotowane ziemniaki w mundurkach kroimy na pół i przesmażamy na patelni, na którą aplikujemy oliwę. Podsmażone ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na patelni po smażeniu ziemniaków wykładamy pokrojone w mniejsze kawałki chorizo i podsmażamy wraz z posiekanym w kostkę czosnkiem. Dodajemy również gałązki tymianku.
Do głębokiego naczynia przekładamy podsmażone ziemniaki i chorizo z patelni. Całość mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy oliwki bez pestek. Upieczone warzywa miksujemy na gładką masę, dolewając również ocet czerwony i oliwę. Zmiksowany sos przecedzamy przez sitko, by pozbyć się skórek po warzywach. Ziemniaki z chorizo polewamy sosem i dekorujemy świeżym tymiankiem. Gotowe!
Warto wiedzieć: Kultowe danie w zdrowszej wersji. Zjesz bez wyrzutów sumienia