Kluski dla alergika

Mój 2-letni syn jest na diecie bezglutenowej. Ostatnio, u znajomych smakowały mu kluski z ziemniaków. Jak je przygotować?

Przyrządzając danie dla dziecka z alergią, zamiast zwykłej mąki należy wybrać bezglutenową.
Przyrządzając danie dla dziecka z alergią, zamiast zwykłej mąki należy wybrać bezglutenową.123RF/PICSEL

Dania z ziemniaków są łatwe i szybkie do przygotowania. Zwykle też wszystkim smakują.

Z ugotowanych ziemniaków można przygotować kopytka, kluski śląskie lub tzw. kluski leniwe - z dodatkiem sera, polane stopionym masłem.

Z surowych tartych ziemniaków przygotowuje się pyzy, ale te kluski są bardziej pracochłonne.

Przyrządzając danie dla swojego dziecka według konkretnego przepisu, zamiast zwykłej mąki powinna pani użyć bezglutenowej.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas