Kluski kładzione
Tradycyjny przepis.
- 40 dag mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ok. 200 ml. wody do konsystencji,
- 3 łyżki oleju,
- 0,25 kg pieczarek,
- 0,5 cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- płaska łyżka mąki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, sól, wodę włożyć do miksera i miksować ok. 30 sekund. Kluski gotować w osolonym wrzątku, układać je metalowa łyżka umoczona w wodzie. Podawać z sosem pieczarkowym. Na rozgrzanym maśle z
zeszklić posiekaną cebule, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć na złoty kolor. Dodać 0,5 szklanki wody, przyprawić, zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, gotować 15 min.
Czas przygotowania 45 min.
Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!