Kluski kładzione
Tradycyjny przepis.

Składniki:
- 40 dag mąki, - 2 jajka, - szczypta soli, - ok. 200 ml. wody do konsystencji, - 3 łyżki oleju, - 0,25 kg pieczarek, - 0,5 cebuli, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki śmietany, - płaska łyżka mąki, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, sól, wodę włożyć do miksera i miksować ok. 30 sekund. Kluski gotować w osolonym wrzątku, układać je metalowa łyżka umoczona w wodzie. Podawać z sosem pieczarkowym. Na rozgrzanym maśle zzeszklić posiekaną cebule, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć na złoty kolor. Dodać 0,5 szklanki wody, przyprawić, zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, gotować 15 min. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!