Reklama

Reklama

Kluski śląskie z gulaszem

Dziś w naszym przepisie kluski śląskie. Smakują doskonale, szczególnie z delikatnym gulaszem.

Składniki

  • Na kluski:
  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • szczypta soli.
  • Na gulasz:
  • 50 dag łopatki wieprzowej,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso pokrój w kostkę. W garnku na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, przesmaż. Zalej przegotowaną wodą, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu ok. 90 min. Pod koniec duszenia do mięsa dodaj mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy.

Reklama

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Dodaj do gulaszu, gotuj jeszcze ok. 2 min. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski i podziel na 4 równe części. Jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmij a to miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.

Włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj jajko oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskie-go. Na środku każdej kluski zrób małe wgłębienie. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj z gulaszem. 

Dowiedz się więcej na temat: kluski śląskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje