Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami
Zachwycają bogatym smakiem dorodnych polskich ziemniaków i są inspiracją do wielu pysznych dań.
Sposób przygotowania
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni. Dodaj 4 dymki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż przez 3 minuty do uzyskania złotego koloru. Dodaj 300 g oczyszczonych i suchych wątróbek z kurczaka. Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty. Obróć w trakcie smażenia. Dodaj 50 ml octu balsamicznego, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru i 100 g rozmrożonych Soczystych wiśni (np. PROSTE HISTORIE). Duś całość przez 5 minut. Dodaj 1 łyżkę zimnego masła i pozostaw na ogniu jeszcze na 2 minuty. Gorące wątróbki wykładaj na świeżo ugotowane Kluski śląskie (np. PROSTE HISTORIE).