Knedle z truskawkami
Pomysł na smakowity obiad.
Knedle z truskawkami123RF/PICSEL
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki oleju lub masła
- mrożone truskawki
Przygotowanie
1. Ziemniaki obierz, umyj, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Przestudzone zgnieć praską do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj szklankę mąki ziemniaczanej lub pszennej, jajko, sól, olej lub masło. Zagnieć gładkie ciasto.
2. Z ciasta formuj kuleczki, zrób dołek. Do dołka włóż owoc i zalep wokół. Uformuj kulkę. Jeśli ciasto się klei, obsyp ręce mąką. Wrzucaj knedle do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Podawaj z masłem lub śmietaną, posypane pistacjami.