Knedle ze śliwkami
Sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami - pyszne danie kuchni polskiej. Najlepiej smakują z dodatkiem słodkiej śmietany i cynamonu.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- 60 dag śliwek
- 1 łyżeczka oleju
- cynamon
- 150 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj obie mąki, pół łyżeczki soli i jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Śliwki opłucz, wydryluj. 2. Ciasto podziel na trzy części, a następnie uformuj trzy wałki i każdy potnij jak kopytka. Każdą część uklep na placuszek, na środku ułóż wydrylowaną śliwkę. Zlepiaj placuszki, formując okrągłe knedle. 3. Knedle wrzucaj partiami na osolony wrzątek z olejem. Gotuj ok. 5 min od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietanę utrzyj z brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Polej knedle przed podaniem na stół.