Knedle ze śliwkami

Sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami - pyszne danie kuchni polskiej. Najlepiej smakują z dodatkiem słodkiej śmietany i cynamonu.

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj obie mąki, pół łyżeczki soli i jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Śliwki opłucz, wydryluj. 

2. Ciasto podziel na trzy części, a następnie uformuj trzy wałki i każdy potnij jak kopytka. Każdą część uklep na placuszek, na środku ułóż wydrylowaną śliwkę. Zlepiaj placuszki, formując okrągłe knedle. 

3. Knedle wrzucaj partiami na osolony wrzątek z olejem. Gotuj ok. 5 min od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietanę utrzyj z brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Polej knedle przed podaniem na stół.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas