Knedle ze szpinakiem

Nowy pomysł na szpinak.

Knedle ze szpinakiem z dodatkiem orzechów
Knedle ze szpinakiem z dodatkiem orzechów 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • 2 jajka
  • 15 dag mrożonego szpinaku (w listkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag masła
  • 20 dag grubo posiekanych orzechów laskowych l
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Szpinak rozmroź, podduś na łyżeczce masła. Przypraw solą, pieprzem, gałką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak przestygnie, posiekaj go. Ziemniaki odcedź, osącz, ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj obie mąki, jajka, fetę oraz szpinak. Wyrób. Z ciasta formuj kule.

2. Knedle gotuj w posolonym wrzątku ok. 3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 20 minut). Orzechy zrumień na pozostałym maśle. Przed podaniem polej tym sosem gotowe knedle.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas