Knedle ze szpinakiem
Nowy pomysł na szpinak.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki pokruszonej fety
- 2 jajka
- 15 dag mrożonego szpinaku (w listkach)
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag masła
- 20 dag grubo posiekanych orzechów laskowych l
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Szpinak rozmroź, podduś na łyżeczce masła. Przypraw solą, pieprzem, gałką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak przestygnie, posiekaj go. Ziemniaki odcedź, osącz, ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj obie mąki, jajka, fetę oraz szpinak. Wyrób. Z ciasta formuj kule.
2. Knedle gotuj w posolonym wrzątku ok. 3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 20 minut). Orzechy zrumień na pozostałym maśle. Przed podaniem polej tym sosem gotowe knedle.