Kociołek z pesto
Oryginalne danie na obiad
Sposób przygotowania
1. Pesto: paprykę umyj, osusz. Wrzuć na patelnię grillową, skrop oliwą i oprósz solą. Smaż, aż zmięknie. Zdejmij skórkę. Orzeszki podpraż na patelni, posiekaj. Pomidory zmiksuj z papryką, orzeszkami, posiekaną bazylią, parmezanem i roztartym czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, ewentualnie pieprzem i solą (uważaj, bo parmezan też jest słony!). Dolej 1/4 szklanki oliwy i jeszcze raz zmiksuj. Pesto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Pomidory potnij w plasterki. Ugotuj makaron. 2/3 wymieszaj z pesto. Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Dołóż resztę makaronu, a na wierzchu pomidory. Przykryj, piecz w 170 st. C przez 30 minut. Odkryj, posyp startym serem, piecz kolejne 10 minut.