Reklama

Reklama

Kociołek z pesto

Oryginalne danie na obiad

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu, np. świderki
  • 2 pomidory
  • 10 dag twardego żółtego sera

Składniki - pesto

  • 8 pomidorów suszonych marynowanych w oliwie
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub blanszowanych migdałów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki lub szczypta chili
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Pesto: paprykę umyj, osusz. Wrzuć na patelnię grillową, skrop oliwą i oprósz solą. Smaż, aż zmięknie. Zdejmij skórkę. Orzeszki podpraż na patelni, posiekaj. Pomidory zmiksuj z papryką, orzeszkami, posiekaną bazylią, parmezanem i roztartym czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, ewentualnie pieprzem i solą (uważaj, bo parmezan też jest słony!). Dolej 1/4 szklanki oliwy i jeszcze raz zmiksuj. Pesto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. 

2. Pomidory potnij w plasterki. Ugotuj makaron. 2/3 wymieszaj z pesto. Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Dołóż resztę makaronu, a na wierzchu pomidory. Przykryj, piecz w 170 st. C przez 30 minut. Odkryj, posyp startym serem, piecz kolejne 10 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje