Kociołek z pesto
Oryginalne danie na obiad

Składniki
- 40 dag makaronu, np. świderki
- 2 pomidory
- 10 dag twardego żółtego sera
- pesto
- 8 pomidorów suszonych marynowanych w oliwie
- 1 łyżka orzeszków pinii lub blanszowanych migdałów
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki lub szczypta chili
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
3-4 porcji
Sposób przygotowania
1. Pesto: paprykę umyj, osusz. Wrzuć na patelnię grillową, skrop oliwą i oprósz solą. Smaż, aż zmięknie. Zdejmij skórkę. Orzeszki podpraż na patelni, posiekaj. Pomidory zmiksuj z papryką, orzeszkami, posiekaną bazylią, parmezanem i roztartym czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, ewentualnie pieprzem i solą (uważaj, bo parmezan też jest słony!). Dolej 1/4 szklanki oliwy i jeszcze raz zmiksuj. Pesto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. 2. Pomidory potnij w plasterki. Ugotuj makaron. 2/3 wymieszaj z pesto. Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Dołóż resztę makaronu, a na wierzchu pomidory. Przykryj, piecz w 170 st. C przez 30 minut. Odkryj, posyp startym serem, piecz kolejne 10 minut.